Home » Scars Above Review

Scars Above Review

0 comment

Δοκιμάστηκε σε:

X Box Series X
Samsung 4K OLED TV 55"

Το Scars Above, της Mad Head Games, είναι ένα νέο souls like παιχνίδι το οποίο λαμβάνει χώρα στο διάστημα.

Χαρακτηρίζοντάς το έτσι, αμέσως καταλαβαίνετε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο παιχνίδι. Παρόλα αυτά εντάσσει νέες ιδέες στο είδος και νέες ιδιαιτερότητες τις οποίες οι βετεράνοι των souls παιχνίδιών θα βρουν ενδιαφέρουσες.

Στον ουρανό της Γης εμφανίζεται ένα γιγαντιώδες αντικείμενο που σοκάρει όλη την ανθρωπότητα. Μια ομάδα από ερευνητές ξεκινάει να ερευνήσει αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο ώστε να το καταλάβει και να δει αν αποτελεί απειλή. Τα πράγματα, όμως, δεν πηγαίνουν όπως το περίμεναν και το “Metahedron”, όπως ονομάστηκε το αντικείμενο, “τραβάει” την επιστημονική ομάδα μέσα του.

Εμείς παίζουμε το ρόλο της Dr. Kate Ward και σκοπός μας είναι να εξερευνήσουμε αυτό τον ξένο κόσμο στο οποίο βρίσκεται, να επιβιώσει και να βρει απαντήσεις.

Gameplay

Το παιχνίδι παίζεται σε προοπτική τρίτου προσώπου όπως η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του είδους παιχνιδιών. Η μεγάλη διαφορά που εισάγει, όμως, το Scars Above είναι πως αντί για σπαθιά και ασπίδες, έχουμε όπλα τα οποία φτιάχνουμε και φροντίζουμε εμείς.

Το παιχνίδι δίνει αρκετά μεγάλη σημασία στην ικανότητα του crafting αλλά και της συλλογής αντικειμένων για την κατασκευή νέων αντικειμένων, πυρομαχικών, όπλων, γιατρικών κ.α.

Εδώ το παιχνίδι αρχίζει και “σκληραίνει” λίγο. Κάθε όπλο μπορεί να έχει διαφορετικά πυρομαχικά ανάλογα τους εχθρούς και τις καταστάσεις που βρίσκουμε μπροστά μας. Κάποιος εχθρός μπορεί να είναι αδύναμος στη φωτιά και άλλος στον πάγο, οπότε το να διαλέξουμε τα κατάλληλα πυρομαχικά είναι επιτακτική ανάγκη και όχι απλά πολυτέλεια. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλη την διαδικασία του crafting στο παιχνίδι, αφού πρέπει να διαλέξουμε τι πρέπει να φτιάξουμε και να “διαβάσουμε” τις καταστάσεις στις οποίες είμαστε ή θα έρθουν.

Ένας ιδιαίτερος τρόπος που μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον κόσμο αλλά και τεχνολογίες είναι το scannaρισμα των ειδών ζωής του πλανήτη. Εϊτε είναι φυτά ή ζώα, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το χώρο που βρισκόμαστε όσο και για το τί νέο μπορούμε να κατασκευάσουμε.

Φεύγοντας από το crafting και την διαχείριση των πόρων μας, το επόμενο που μένει είναι η μάχη. Ευτυχώς η κίνηση του χαρακτήρα μας είναι άμεση και χωρίς περιττές διακυμάνσεις στην ταχύτητά της. Η στόχευση είναι απλή και γρήγορη όσο και όλες οι ιδιαίτερες κινήσεις (dodge, jump κλπ.). Η διαχείριση του inventory είναι εύκολη και μπορεί να γίνει, επίσης πολύ εύκολα, από το ίδιο το UI του κυρίως παιχνιδιού χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε άλλες οθόνες.

Δυνατό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι τα skill points που λαμβάνουμε και χρησιμοποιούμε για να αναπτύξουμε νέα skills και δεξιότητες. Σκεφτείτε το κάπως σαν level up.

Γραφικά και ήχος

Ένα μέρος που πολλές φορές υπολείπεται σε αυτού του είδους τα παιχνίδια είναι τα γραφικά. Είναι κοινό μυστικό πως ενώ, γενικά, μέσα στην αγωνιώδες μάχη όλα μας φαίνονται ωραία, αν καθίσουμε και κοιτάξουμε λίγο παραπάνω θα δούμε αρκετά προβλήματα. Από κακογραμμένα/κακοσχεδιασμένα μενού, μέχρι πολύ άσχημα textures. Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει ιδιαίτερα στο Scars Above. Τα μενού είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένα και έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στο UI. Επίσης, σημασία έχει δοθεί και στην απεικόνηση του κόσμου στον οποίο βρισκόμαστε. Φυσικά μην περιμένετε επίπεδα witcher και cyberpunk αλλά οι λεπτομέρειες που θα μας βάλουν να νιώσουμε τον εγκλεισμό και την κλειστοφοβία ενός αχανούς αλλά συνάμα κλειστού περιβάλλοντος είναι εδώ.

Δεν κρύβω πως ειδικά σε ένα σημείο, στην αρχή του παιχνιδιού, έμεινα ευχάριστα έκπληκτος με τα γραφικά του.

Στον τομέα του ήχου το παιχνίδι δεν τα πηγαίνει άσχημα.

Τα voice overs πέρα από όμορφα είναι και πειστικά. Παίζοντας σε 5.1 σύστημα, είναι σημαντικό ένα παιχνίδι να έχει καλή κωδικοποίηση του ήχου μιας και αν δεν είχε, ο ήχος θα ακουγόταν αρκετά flat και χωρίς βάθος. Ευτυχώς εδώ δεν θα συναντήσουμε πρόβλημα.

Παρόλο που το παιχνίδι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μουσική επένδυση, ο ambient ήχος είναι “εξωγήινος” και σε κρατάει στην κόψη.

Με βάση τον ήχο μπορεί το παιχνίδι να σε κρατήσει σε αγωνία ακόμα και αν δεν γίνεται τίποτα. Αυτό μπορεί να το καταφέρει ακόμα και με την έλλειψη ήχου και μουσικής.

Δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά δεν απογοητεύει.

Συνοψίζοντας

Κλείνοντας το review και κλείνοντας την κονσόλα αφου έχουμε παίξει το Scars Above μπορώ να δηλώσω πως ακόμα δεν είμαι λάτρης των Souls παιχνιδιών. Όχι γιατί είναι κακά παιχνίδια αλλά γιατί δεν με τραβάνε προσωπικά. Μπορώ να δω τον εαυτό μου, όμως, να παίζω το Scars Above.

Είναι ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι, με μια δυσκολία που θέλει προσπάθεια αλλά δεν είναι εξοντωτική, τουλάχιστον μέχρι εκεί που έπαιξα, που έχει χαρακτήρα και ιστορία που μπορείς να ακολουθήσεις. Αποτελεί ένα δικό του είδος αφού δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με τα υπόλοιπα γνωστά souls like παιχνίδια (σπαθιά και μαγικά vs τεχνολογικά όπλα) αλλά η πιο ορθολογική του δυσκολία αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει την τύχη του.

Από εμένα είναι “Ναί!”.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy