Home » Scalping: το πρόβλημα της σύγχρονης αγοράς

Scalping: το πρόβλημα της σύγχρονης αγοράς

by Κωνσταντίνος
0 comment

Κάθε 1-3 χρόνια στα PC ή κάθε 4-6 στις κονσόλες, έχουμε την λεγόμενη “Νέα γενιά”. Είναι η περίοδος όπου βλέπουμε συνειδητές αλλαγές και βελτίωση στη τεχνολογία. Η εποχή όπου εταιρίες hardware  έχουν τη δυνατότητα να χρεώσουν εξωφρενικές τιμές για τεχνολογία που θα είναι ξεπερασμένη σε 2 χρόνια και η εποχή που οι εξυπνοι “κινούν την αγορά” με το να εκμεταλλευτούν την παροχή ή την έλλειψη αυτής και διαπράττουν αισχροκέρδειες με την συνεχή κίνηση. Είτε αυτό είναι κονσόλες, κινητά, κάρτες γραφικών ή μητρικές.

Πιο πρόσφατη και γνωστή είναι η περίπτωση με το PlayStation 5. Ένα προϊόν που κυκλοφόρησε στην ώρα του, έτοιμο και ολοκληρωμένο, στ’ αλήθεια πιστέψτε με, δεν βιάστηκε καθόλου για να κυκλοφορήσει εν μέσω καραντίνας που καθόμαστε όλοι μέσα. Αναμφίβολα, η Sony ήταν έτοιμη να εκδόσει τη νέα της κονσόλα και για αυτό έχει ακριβώς 1 παιχνίδι να το προωθήσει στην κυκλοφορία και είναι remake ενός παιχνιδιού για το PS3.  Όλα τα προβλήματα στα χειριστήρια και το λογισμικό που προέκυψαν σε τόσους χρήστες μόλις μήνες μετα τη κυκλοφορία, καθώς και τα ελλειπή κομμάτια και η έλλειψη παροχής, ήταν σίγουρα προγραμματισμένα. Για αυτό και την μέρα κυκλοφορίας τα περισσότερα καταστήματα ξεπούλησαν εντελώς και ξαφνικά εμφανίστηκαν τυχαία άτομα που είχαν κονσόλες για πούλημα σε τιμές 200€ παραπάνω, στις καλύτερες περιπτώσεις, και παριστάνουν τους “μεσάζοντες”.

Ακομα πιο πρόσφατα η περίπτωση του Super Mario 3D All Stars για το Nintendo Switch. Ωστόσο δεν πρόκειται για θέμα βιασύνης αλλά πιο πολύ θέμα κακής πρακτικής. Το παιχνίδι ήταν επισήμως διαθέσιμο για αγορά μόλις 6 μήνες. Στο τέλος του Μαρτίου, η παραγωγή αντιτύπων και δυνατότητα αγοράς από το Nintendo Store σταμάτησε. Και ήδη βλέπουμε άτομα να πουλάνε τα αντίτυπα τους 80-100€ σε μικρότερες αγορές. Διότι αυτά τα άτομα γνωρίζουν πως δεν θα υπάρχει παροχή, ενώ η ζήτηση μόνο θα αυξηθεί καθώς πρόκειται για ένα παιχνίδι που πολλοί ήθελαν στη συλλογή τους σε μια προσιτή τιμή.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα; Και εάν είναι, γιατί δε κάνουν οι εν λόγω εταιρίες κάτι για αυτό;

banner

Ας αρχίσουμε απλά. Είναι δεδομένο πως συμβαίνει για τον λόγο που θα το κάναμε όλοι. Αφορολόγητο κέρδος, πολλές φορές αποδοτικό. Όταν ο κάθε scalper αγοράζει το hardware σε μεγάλο αριθμό, φορολογείται στην εν λόγω αγορά και είναι καθαρός, αλλα στην επαναπώληση δεν υπάρχει έλεγχος ή κάποιο έγκυρο έγγραφο συναλλαγής, διότι αυτή η συναλλαγή είναι πολύ συχνά παράνομη και χρειάζεται άδειες. Αλλά όταν είναι πιο πολύ λεκτική συμφωνία παρά επίσημη καταγεγραμμένη συναλλαγή. Αυτό οδηγεί βέβαια και σε πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης όπου ειδικά εάν γίνει online συναλλαγή, είναι συχνά και άφαντη. Θα το κάναμε όλοι μας, εάν είχαμε τα μέσα, και την έλλειψη ηθικής και αξιοπρέπειας.

Αυτό όμως δε θα ήταν πρόβλημα εάν δεν είχαμε δύο πράγματα. Την πανδημία που μας περιορίζει αυξάνοντας τη ζητηση, και την  έλλειψη ευθύνης από τους επίσημους παρόχους που δεν αυξάνουν την παροχή. Οι scalpers απλά εκμεταλλεύονται ανήθικα την κατάσταση και το ονομάζουν “φυσική κίνηση της αγοράς”. Έτσι καταλήγουμε, οι περισσότεροι χωρίς μέσο, να είμαστε χωρίς το προϊόν που θέλουμε και χωρίς επίσημο πάροχο.

Οι εταιριες που παράγουν τα προϊόντα δεν νοιάζονται. Από τη δική τους μεριά δεν υπάρχει διαφορά εάν ξεπουλάνε σε άτομα που απλά θέλουν τα προιόντα ή εάν ξεπούλησαν σε scalpers που θα εκμεταλλευτούν τη ζήτηση. Δεν έχουν  λόγο να ρισκάρουν απόθεμα απο αυξημένη παραγωγή όταν απλά συναντάμε τον προϋπολογισμό τους. Δεν έχουν κάποια σύνδεση με το κοινό που εξυπηρετούν πέρα από το κέρδος που έχουν να βγάλουν.  Το θέμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο στο βάθος του, αλλά αυτή είναι η τελική γραμμή.

“Απλα Εξυπηρετουμε την αγορά”

Συχνη δικαιολογία από scalpers είναι πως δεν κάνουν κάτι παράνομο ή ανήθικο, καθώς απλά παρέχουν στον κόσμο με ένα κέρδος συνεισφοράς στη παροχή. Ότι έτσι λειτουργεί η αγορά και εμείς πρέπει να συνηθίσουμε και να ωριμάσουμε. Πολύ απλά, ποντάρουν στο ότι ο άλλος δεν ξέρει τι κάνουν και τι είναι. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την λογική που έχουν οι αντίκες και η ρετρό τεχνολογία. Το θέμα είναι πως η ρετρό αντίκες έγιναν με τον χρόνο και τον κόπο που έπεσε στην συντήρηση τους. Κάτι που μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι δεν έγινε με την RTX 3080 και όχι, δεν συλλέγει κανείς κάρτες γραφικών για να δώσει τόσα για “δευτερο χέρι”. Δεν πουλάνε μεταχειρισμένα προϊόντα επειδή δεν τα χρειάζονται πια, πουλάνε αυτά που σκόπευαν να πουλήσουν αισχροκερδώς από την αρχή. Από τη στιγμή που ο πωλητής δεν είναι επίσημος αντιπρόσωπος ή παραγωγός του προϊόντος, δεν είναι στην “αγορά”.

Οπότε φίλοι, φίλες και αναγνώστες,  οι λύσεις είναι απλές. Δεν αγοράζουμε από scalpers, σφίγγουμε τα δόντια και περιμένουμε την επίσημη προμήθεια στην κανονική τιμή. Μεταδίδουμε το μήνυμα έτσι ωστε να μειώσουμε την ζήτηση. Όσο υπάρχουν άτομα που αγοράζουν σε αυτές τις τιμές, θα συνεχίσει το πρόβλημα. Και ας είμαστε ειλικρινείς, μπορείς να κάνεις και με 2080 ότι χρειάζεσαι εκτός εάν είσαι graphic designer. Μέχρι τότε καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy