Home » Η υπόθεση των game reviews

Η υπόθεση των game reviews

0 comment

Οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με το gaming καθόμαστε, μερικές φορές, και διαβάζουμε game reviews σχετικά με το παιχνίδι που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε. Είτε απλά από απορία, είτε επειδή θέλουμε να μάθουμε αν αξίζει να δώσουμε τα χρήματα μας, τα game reviews ανέκαθεν ήταν ένα σημείο σταθμός στον κύκλο της αγοράς ενός νέου τίτλου.

Εδώ όμως κυριαρχεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα των reviews. Όλοι ξέρουμε πως τα reviews, στο μεγαλύτερο βαθμό τους, δεν είναι αντικειμενικά αλλά υποκειμενικά. Ένας συντάκτης που δεν παίζει παιχνίδια αγώνων, αν του δώσουν να γράψει για το καινούργιο F1, πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να γράψει ένα καλό και σωστό review. Ακόμα περισσότερο, δεν θα μπορέσει να είναι αντικειμενικός αλλά, συνήθως, θα βάλει στο παιχνίδι ένα χαμηλότερο βαθμό από αυτό που θα άξιζε.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση. Δώσε ένα κακό παιχνίδι σε έναν συντάκτη, στον οποίο όμως αρέσει αυτή η σειρά παιχνιδιών, και θα δεις ένα καλό βαθμό για ένα παιχνίδι που ίσως να μην αξίζει ούτε το μισό.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως δεν το δημιουργούν οι συντάκτες αλλά οι εταιρίες που δίνουν τα παιχνίδια για reviews. Συνήθως έχουν κάποιο χρονικό περιορισμό μέχρι να γραφτεί και να βγει μια βαθμολογία. Άλλες φορές δίνουν οδηγίες για το πως πρέπει να παιχτεί ή να γραφεί το review. Τι φωτογραφίες να μπουν, αν πρέπει να μπει βίντεο ή όχι.

Είναι η κατάρα του game reviewer να πρέπει να παίξει ένα παιχνίδι και να το βαθμολογήσει μέσα σε 3-5 μέρες επειδή τόσο χρόνο δίνει η εταιρία. Είναι ΑΔΎΝΑΤΟΝ για μερικά παιχνίδια να τα παίξεις τόσο λίγο και να έχεις σχηματίσει άποψη. Παίρνοντας ένα υγιές μέσο όρο 2 ωρών την ημέρα για να παίξεις ένα παιχνίδι όταν τελειώσεις από την καθημερινότητά σου ή γυρίσεις σπίτι (μην ξεχνάμε ότι δεν πληρωνόμαστε για να γράφουμε τα reviews) τότε μερικά παιχνίδια θα δείτε ότι “δεν βγαίνουν”.

Ένα παιχνίδι που μπορώ να δώσω ώς παράδειγμα είναι το Victoria 3. Ώς grand strategy παιχνίδι, οι ώρες που πρέπει να περάσεις, απλά για να το μάθεις, είναι απίστευτα πολλές. Προσωπικά μου πήρε σχεδόν 20 ώρες απλά για να πάρω μια ιδέα ως το πως πρέπει να ξεκινάω να το παίζω. Φανταστείτε τώρα για αυτό το παιχνίδι να πρέπει να γραφτεί ένα review μέσα στις 4-5 πρώτες μέρες. Ο συντάκτης δεν θα έχει δει τίποτα από το παιχνίδι και ακόμα χειρότερα, δεν θα έχει μάθει καν το βασικό gameplay του.

Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις κατηγορίες παιχνιδιών. Για παράδειγμα, στα παιχνίδια αγώνων, sports κλπ οι 4-5 μέρες φαντάζουν πιο ρεαλιστικές. Αλλά σε παιχνίδια RPG, Adventure, Action κ.α. αυτές οι ελάχιστες μέρες φαντάζουν σαν ένα αστείο.

Δοκιμάστε να παίξετε το Witcher 3 για 5 μέρες και να πρέπει να γράψετε ένα αξιόλογο, αντικειμενικό, ολοκληρωμένο review.

Στο Funky Bit έχουμε την πεποίθηση πως ο συντάκτης πρέπει να παίξει το παιχνίδι ένα αξιόλογο διάστημα ώστε να δει όλες τις λειτουργίες και το gameplay του. Να μπορέσει να βυθιστεί στην ιστορία του και να ανακαλύψει τα συναισθήματα που του αφήνει το παιχνίδι.

Όπως και μια ταινία, ένα παιχνίδι έχει αρχή, μέση και τέλος. Υπάρχει κάποιος στον κόσμο που μπορεί να αξιολογήσει μια ταινία βλέποντας μονάχα το πρώτο μισάωρο; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να αξιολογήσει ένα φαγητό αν ο μάγειρας το μαγειρέψει στο 1/2 του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει σωστά;

Αυτή είναι η πραγματικότητα που επικρατεί στην σκηνή των παρουσιάσεων παιχνιδιών. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτό είναι πως μας δίνουν παιχνίδια πολύ μετά τον χρόνο που πρέπει. Για παράδειγμα, αν ένα παιχνίδι βγαίνει σε 2 μέρες και μας σταλεί κωδικός σήμερα, υπάρχει περίπτωση κάποιος αξιόλογος συντάκτης που σέβεται το κοινό του να μπορέσει να βγάλει κείμενο μέσα στις επόμενες 2 μέρες.

Έχουμε έρθει σε κόντρα αρκετές φορές με εταιρίες λόγο της καθυστέρησης που έχουμε για να παρουσιάσουμε ένα παιχνίδι. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου έναν σωστό κριτή και θέλουμε το κοινό να μπορεί να βασιστεί στα λεγόμενά μας. Να μπορεί να διαβάσει ένα review στο Funky Bit και να πει “Ναι, το έχουν κρίνει σωστά”. Φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν όλοι 100% αλλά τουλάχιστον σε κάθε review μπορούμε να πούμε πως παίξαμε το παιχνίδι και φτάσαμε σε ένα σημείο για το οποίο μπορούμε να σχηματίσουμε άποψη.

Στο τέλος, όσο και να μας “μαλώνουν” οι εταιρίες, εμείς θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τον σεβασμό του αναγνώστη και τον σεβασμό στο παιχνίδι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο του παιχνιδιού και όχι αντάξιο του χρόνου που αφιερώσαμε.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy