Home » Exclusives: τι και γιάτι υπάρχουν;

Exclusives: τι και γιάτι υπάρχουν;

by Κωνσταντίνος
0 comment

Όλοι ξέρουμε πως είναι η διαδικασία. Έχεις μια κονσόλα, παίρνεις το παιχνίδι του γούστου σου, υποταγή στη διασκέδαση.  Αλλά τι γίνεται όταν κάτι πάει στραβά στο βήμα 1; Συνειδητοποιείς πως η κονσόλα σου δεν έχει δυνατή έκδοση για το παιχνίδι του γούστου σου. Έπεσες θύμα ενός exclusive τίτλου. Δηλαδή ενός παιχνιδιού που έχει συμφωνήσει την αποκλειστικότητα διάθεσιμοτητας του σε μια κονσόλα ή σε μια πλατφόρμα.

Όλοι ξέρουμε λοιπόν τι είναι τα exclusives. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε μερικά παιχνίδια ή ολόκληρες σειρές παιχνιδιών  που παραμένουν σε μια κονσόλα η σειρά κόνσολών. Τα παιχνίδια Halo για παράδειγμα ήταν μέχρι φέτος αποκλειστικά για κονσόλες X-box. Η σειρά Uncharted αποκλειστικά σε κονσόλες Playstation. Γιατί όμως είναι έτσι; Γιατί δεν μπορεί κανείς να παίξει infamous στο xbox ή Gears of war στο Playstation; Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που εναλλάσσονται μεταξύ δύο ειδών exclusives .  

Horizon Zero Dawn (Steam)

Πρώτα έχουμε τα timed exclusives, δηλαδή παιχνίδια που έχουν μόλις προσωρινή αποκλειστικότητα σε μια πλατφόρμα για συνήθως 6-12 μήνες τουλάχιστον. Παιχνίδια όπως το Nioh, Monster Hunter World και Horizon zero dawn ήρθαν στο steam μήνες ή και χρόνια μετά την αρχική τους έκδοση στις κονσόλες. Ακόμα και παιχνίδια όπως το Persona 4 Golden ήρθαν στο steam μια δεκαετία μετά την έκδοση τους σε χαμένες κονσόλες όπως το PS Vita.

Μετά έχουμε τα Platform exclusives. Εδώ μιλάμε για τα μεγάλα ονόματα συνδεδεμένα με τις κονσόλες στις οποίες κυκλοφορούν. Έρχονται μαζί στο μυαλό όπως πχ,  όλα τα Mario παιχνίδια είναι σε Nintendo πλατφόρμες και τα God of War σε Playstation, ή τα Banjo & Kazooie  και Halo είναι πάντα σε microsoft κονσόλες και λογισμικά.

banner

Έτσι έχουμε και τους δύο βασικότερους  λόγους που υπάρχουν οι αποκλειστικότητες. Πρώτα έχουμε τον απλό τρόπο, χρηματικό συμφέρον. Με ξεκάθαρο σκοπό να αυξήσουν την γοητεία και κατά συνέπεια την πώληση των κόνσολών τους, οι εν λόγω εταιρίες πληρώνουν τους εκδότες και πολλές φορές εξαγοράζουν και τον λόγο τους πάνω στο θέμα, αποτρέποντας τους από το να αναφέρουν πως το παιχνίδι θα είναι διαθέσιμο αργότερα για τους υπόλοιπους. Δεν είναι απαραίτητα ηθικός, αλλά είναι απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγχουν την αγορά. Ένα απλό παράδειγμα είναι το Horizon zero dawn που ανακοινώθηκε και προωθήθηκε ως PS4  exclusive και σίγουρα αύξησε τις πωλήσεις του εν λόγω hardware, μόνο για να βγει με ελάχιστη ανακοίνωση στο steam αργότερα. Κάνει πολλούς από εμάς να αναρωτηθούμε ποια άλλα “exclusives “ θα δούμε να βγαίνουν στις υπόλοιπες πλατφόρμες.

Μετά υπάρχουν οι σειρές και τα παιχνίδια που είναι exclusives για πιο ριζικούς λόγους. Πολύ απλά, δεν φτιάχτηκαν για τις υπόλοιπες πλατφόρμες καθώς η development ομάδα ανήκει στην εταιρεία που φτιάχνει τις κονσόλες.  Απλό παράδειγμα η σειρά Legend of Zelda και όλες οι κλασσικές nintendo σειρές που μένουν σε nintendo κονσόλες. Υπάρχουν βέβαια και ανάμεικτες και ενδιάμεσες των περιπτώσεων που αναφέραμε. Περιπτώσεις όπως η σειρά Kingdom hearts έχουν πολλούς τίτλους αποκλειστικός σε διάφορες κονσόλες, ανεξαρτήτως συμβατότητας. Από την αντίθετη, παιχνίδια σαν το Cyberpunk 2077 δεν ήταν συμβατά με καμία πλατφόρμα αν και αυτό ήταν για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Μετά έχουμε σειρές όπως η σειρά persona που ήταν γενικά αποκλειστικά σε sony πλατφόρμες κάθε είδους, και ξαφνικά βλέπουμε επανέκδοση και κυκλοφορία τίτλων της σειράς σε όλες τις άλλες. Και μετά έχουμε το αντίστροφο με τη σειρά bayonetta που πήγε από διαθεσιμότητα σε όλες τις πλατφόρμες, σε switch exclusive καθώς η εταιρία που έχει τις κονσόλες εξαγόρασε την εταιρεία των δημιουργών.

Persona 4 Golden (Steam)

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ανάδυση παιχνιδιών και επανακυκλοφόρησή τους στα pc και αυτό είναι ελπιδοφόρο για πολλούς απο εμάς καθώς όσο τα κονσεπτ σαν το cross play γίνονται πιο συνήθη, μειώνεται η συχνότητα των μόνιμων exclusives. Δεν νομίζω πως θα δούμε τόσο παραχωρήσεις στο θέμα από την πλευρά της Nintendo ή της microsoft καθώς βασίζονται πολύ περισσότερο σε αυτές για να πουλήσουν κονσόλες και pc, βλέπουμε και ακούμε για τα sony exclusives που έρχονται σε pc. Βλέπουμε μια γενικότερη κίνηση από όλες τις μεριές προς τον μέγα ενωτή που είναι τα pc και μας δίνονται ελπίδες για ένα μέλλον όπου δεν θα έχει σημασία ποια πλατφόρμα προτιμάς. Ένα μέλλον που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μέσο που σε βολεύει και να έχεις όλες τις δυνατότητες παιχνιδιών με τους φίλους σου.

Ωστόσο αυτό είναι όνειρο μακρινό για τώρα. Μέχρι τότε θα συμβιβαστούμε με αυτά που έχουμε όσο ζητάμε και παλεύουμε για αυτό το όνειρο. Μέχρι τότε λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy