Home » Baldur’s Gate III Review (Spoiler Free)

Baldur’s Gate III Review (Spoiler Free)

0 comment

Τα καλά παιχνίδια βγαίνουν μια φορά και τα θυμόμαστε για πάντα. Το ίδιο κατάφερε και η Larian Studios με τα Baldur’s Gate III, ένα εντυπωσιακό CRPG το οποίο θα αφήσει ιστορία τόσο για το σχεδιασμό του όσο και για όλες τις πτυχές που παρουσιάζει.

Κάποιος θα μπορούσε να γράψει ολόκληρες εκθέσεις για το παιχνίδι αλλά θα κρατήσουμε το review μικρό και ζουμερό, χωρίς να κουράζουμε και να πρέπει κάποιος να διαβάσει άπειρες σειρές.

Παρόλα αυτά, όλο αυτό το μεγαλείο δεν έρχεται και χωρίς τα κακός κείμενα τα οποία, ευτυχώς, η Larian δουλεύει πυρετωδώς να διορθώσει και μέχρι στιγμής έχει διορθώσει τα περισσότερα προβλήματα.

Gameplay

Ξεκινώντας από το χτίσιμο του χαρακτήρα μας καταλαβαίνουμε πόσο προσοχή έχει δοθεί στο παιχνίδι. Οι επιλογές μας είναι πολλές και πιστές στους κανόνες των βιβλίων. Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό πως το παιχνίδι μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε ακόμα και με φυλές που σε άλλα παιχνίδια του είδους δεν είχαμε την δυνατότητα. Φυσικά και μπορούμε να διαλέξουμε όλες τις βασικές κλάσεις αλλά και αν θα φτιάξουμε νέο χαρακτήρα ή αν θα παίξουμε με κάποιον από τους “βασικούς” της ιστορίας. Φυσικά και η καλύτερη επιλογή για να απολαύσουμε ολοκληρωτικά το παιχνίδι είναι να φτιάξουμε ένα δικό μας.

Το Baldur’s Gate III ακολουθεί πιστά τους κανόνες των βιβλίων και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πιστότητα του παιχνιδιού. Φυσικά αυτό έχει το κακό πως πολλές επιλογές φαινομενικά δεν έχουν σημασία για έναν νέο παίχτη αλλά και κάποιον που δεν γνωρίζει τους μηχανισμούς των ζαριών. Η εμπειρία όμως είναι αρκετή για να πω σε κάποιον να αφιερώσει τον χρόνο και να μάθει τους κανόνες τους οποίους το παιχνίδι προσπαθεί να απλοποιήσει όσο μπορεί.

Δεν θα μιλήσουμε για το εύρος των αντικειμένων και τι μπορείς να κάνεις. Θα σας πω όμως πως η ιστορία είναι συναρπαστική. Σε κρατάει στο κάθισμά σου από την αρχή ως το τέλος, οι αλλαγές στο ρυθμό του παιχνιδιού είναι ευχάριστες και  ο παίκτης δεν βαριέται καθόλου μιας και δεν υπάρχει κοιλιά στο gameplay.

Το παιχνίδι, στο πυρήνα του, είναι παιχνίδι επιλογών. Όλες οι επιλογές, οι διάλογοι, ακόμα και το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αντικείμενά σου, μπορούν να αλλάξουν την ροή της ιστορίας. Ναι ναι! Καλά ακούσατε. Ακόμα και τα αντικείμενα και πως τα χρησιμοποιείς. Δεν υπάρχουν λάθος επιλογές, δεν υπάρχει fail condition. Υπάρχει μόνο ένα νέο παρακλάδι της ιστορίας που μένει να εξερευνήσεις. Είναι απίστευτο πως μπορεί να συμβεί αυτό σε παιχνίδι αλλά το σωτήριο έτος του 2023 επιτέλους το είδαμε. Ακόμα και το παραμικρό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την ιστορία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που παίκτης έχει χάσει σε Game Over από το πρώτο act. Υπάρχει τρόπος να τελειώσεις το παιχνίδι από το δεύτερο act, χωρίς καν να μπείς στο τρίτο. Και μάλιστα είναι σωστός τερματισμός, τίτλοι τέλους και απ’ όλα.

Τα μυστικά που μπορεί να βρει ο παίκτης είναι κυριολεκτικά αμέτρητα και πολλά από αυτά υπο προϋποθέσεις. Οι δράσεις των χαρακτήρων περιορίζονται μόνο από την φαντασία του παίκτη αφού μπορείς να εκτελέσεις μέρη της ιστορίας ή των μαχών με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους… αρκεί να τους σκεφτείς.

Φυσικά, μιας και το παιχνίδι ακολουθεί τους DnD κανόνες, τό ίδιο ακολουθούν και οι μάχες. Εκεί ένας νέος παίκτης θα συναντήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού η δυσκολία δεν χαρίζεται. Χρειάζεται τακτική, σωστό party και σωστή αξιοποίηση του περιβάλλοντος και των επιλογών που αυτό μας δίνει τόσο στα μαγικά όσο και στις κινήσεις μας. Η αρχή θα είναι πάντα δύσκολη, αλλά όσο συνηθίζουμε στον τρόπο σκέψεις που απαιτείται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προχωρήσουμε μετά.

Ένα μικρό tip, ΠΑΝΤΑ να έχετε healer μαζί σας και μην λυπάστε να τα δώσετε όλα στις μεγάλες μάχες. 

Ήχος και Γραφικά

Είναι δύσκολο σε ένα παιχνίδι να μιλήσεις για τον ήχο αλλά όχι στο Baldur’s Gate III. Δεν είναι περίεργο, εξάλλου, πως ο voice actor του Astarion είναι υποψήφιος στα Game Awards.

Πραγματικά ένα παιχνίδι μπορεί να γίνει υπερπαραγωγή ή υπερπατάτα λόγο του ήχου. Το Baldur’s Gate III ευτυχώς ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Ο ήχος του περιβάλλοντος, των χαρακτήρων, των εφέ, η μουσική η ίδια, είναι εκπληκτικά και φέρνουν τον κόσμο του στα ακουστικά μας. Κάθε χαρακτήρας έχει χαρακτηριστική φωνή, καμία δεν είναι παράταιρη ή αταίριαστη. Ποτέ δεν νιώθεις ότι αυτό που ακούς δεν ταιριάζει με αυτό που βλέπεις.

Από την άλλη περνώντας στον οπτικό τομέα τα πράγματα συνεχίζουν να είναι εντυπωσιακά. Από τις αντανακλάσεις, τα εφέ, τις ακτίνες του ήλιου και του φεγγαριού. Όλα ακολουθούν το ίδιο φανταστικό μοτίβο με την ίδια ποιότητα και ευκρίνεια. Ειδικά οι σκιάσεις είναι εντυπωσιακές.

Φυσικά το παιχνίδι υποστηρίζει DLSS και FSR για να μπορέσουν και μικρότερες κάρτες να ανταποκριθούν καθώς και μια σωρεία από άλλες επιλογές ώστε να το φέρουμε στα μέτρα του υπολογιστή μας.

Εδώ όμως αρχίζουν και μερικά άσχημα περιστατικά που μπορεί να σπάσουν το παιχνίδι και να είναι κυριολεκτικά unplayable.

Στο δικό μου gamethrough βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα bug των shaders το οποίο, είτε σε vulkan είτε σε dx11 δεν μπορούσε να διορθωθεί. Αυτό “έσβηνε”, μέσω μιας σκιάς, ολόκληρη την οθόνη του υπολογιστή με αποτέλεσμα να μπορείς να δεις το πεδίο μόνο από συγκεκριμένες γωνίες, μέχρι να απομακρυνθείς τελείως από την αρχή αυτού του shader. Καταλαβαίνει κανείς πως σε μια δύσκολη μάχη κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μανατζάρεις.

Σε άλλο σημείο του παιχνιδιού, δυστυχώς βρήκα ένα game breaking bug όπου μετά από ένα cutscene κράσαρε το παιχνίδι. Ότι και να δοκίμασα δεν μπορούσα να περάσω το σημείο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να περιμένω το καινούργιο patch που το διόρθωσε. Φυσικά όμως, μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορούσα να προχωρήσω το παιχνίδι.

Με το patch 5 που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες το παιχνίδι έχει γίνει 100 φορές καλύτερο και πιο σταθερό, απόδειξη της σκληρής δουλειάς που έχει ρίξει η Larian. Και πάλι συνάντησα ένα μικρό texture glitch αλλά ευτυχώς τίποτα τόσο σοβαρό όσο το crash.

 

Επίλογος

Το όνομα της εννότητας δεν είναι τυχαίο αφού ο σκοπός του είναι διπλός.

Η Larian Studios, με το νέο Patch 5 που κυκλοφόρησε, πέρα από το να διορθώσει δεκάδες προβλήματα έκανε και την έκπληξη αφού πρόσθεσε ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο επιλόγου στο παιχνίδι το οποίο παίρνει μέρος έξι μήνες μετά την ιστορία και περιλαμβάνει 3.500+ επιπλέον γραμμές διαλόγου. Μιλάμε για μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσθήκη στο ήδη πολύ επιτυχημένο και μεγάλο παιχνίδι που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Ο δεύτερος σκοπός είναι ο προφανής. Εδώ τελειώνει το γρήγορο review του παιχνιδιού. Δεν μένουν πολλά να πούμε. Το Baldur’s Gate III είναι ένα αριστούργημα που θα γίνει το benchmark του μέλλοντος στο είδος αυτών των παιχνιδιών. Το μέλλον φαίνεται ιδιαίτερα ευχάριστο αν έχουμε και άλλα τέτοια παιχνίδια και είμαι σίγουρος πως το Baldur’s Gate III θα σαρώσει τα βραβεία.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy