Home » S.C.A.R Review – Τα 90s είναι και πάλι εδώ

S.C.A.R Review – Τα 90s είναι και πάλι εδώ

0 comment

Δεν είναι λίγες οι φορές που παιζοντας ένα παιχνίδι μας έχει πιάσει αυτή η νοσταλγία για κάτι πιο κλασικό, κάτι απλούστερο από τα αστραφτερά γραφικά και τις πολύπλοκες κινήσεις, χωρίς πολλά πολλά.

Αυτό ακριβώς το κένο έρχεται να καλύψει το S.C.A.R και από την πρώτη μας επαφή μαζί του καταλαβαίνουμε γιατί.

Το S.C.A.R είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς μιας μικρής μερίδας ατόμων που αποτελοούν την Savage Studios. Η Savage Studios αποτελεί Ελληνική εταιρία και γιαυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το S.C.A.R αποοτελεί ένα τόσο καλό παιχνίδι.

Gameplay

Το gameplay του S.C.A.R βασίζεται στα παλιά πρότυπα των FPS της δεκαετίας του 90.

Γρήγορη κίνηση, ξέφρενος ρυθμός, ατελείωτο πιστολίδι και πολλά τέρατα που θα πέσουν αβοήθητα στα πόδια μας.

Ο έλεγχος του χαρακτήρα μας γίνεται με τα γνωστά πια WASD και το ποντίκι. Με το “Space” κάνουμε άλμα και με το αριστερό πλήκτρο πυροβολούμε.

Το S.C.A.R, όμως, φέρνει και κάποιες νέες προσθήκες στο gameplay σε σχέση με τα παλιά FPS. Ο χαρακτήρας μας έχει ένα γάτζο που μπορεί να χρησιμοποιείσει για να “επισκεφτεί” πλατφόρμες και περιοχές που κανονικά δεν θα μπορούσε. Οο γάντζος, όμως, απογειώνει και τα κόλπα που μπορούμε να κάνουμε όσο πολεμούμε με τα τέρατα που αντιμετωπίζουμε. Μόλις συνηθήσαμε στο χειρισμό νιώθαμε σαν φτερωτοί νίντζα, σπέρνωντας τις σφαίρες μας από πολλαπλά επίπεδα στους εχθρούς μας.

Ακόμα μία πρωτοπορία είναι πως κάθε όπλο έχει και μια δευτερεύον λειτουργία η οποία, όμως, γίνεται διαθέσιμη όταν ανεβάσουμε το rage μας και για συγκεκριμένο χρόνο. Η αλήθεια είναι πως δεν την χρησιμοποίησα πολύ μιας και η αρχική λειτουργία των όπλων είναι αρκετή, αλλά η επιλογή  είναι εκεί.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η δυσκολία του παιχνιδιού. Μόλις ξεκινήσουμε να παίζουμε τα τέρατα είναι απλά και έυκολα και εύκολα ξεπαστρέβουμε όσο τέρατα και αν ξεράσει το παιχνίδι. Μάλιστα ήταν και μια παρατήρησή μου…στην αρχή.

Μόλις προχωρήσαμε παρακάτω στο παιχνίδι, αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερους εχθρούς διαδοχικά. Η δυσκολία σε αυτά τα σημεία εκτοξεύεται. Το peak της όομως είναι όταν έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα “Bosses” του κάθε επιπέδου. Τότε καταλαβαίνουμε πως, τελικά, η δυσκολία είναι στα κατάλληλα επίπεδα, μιας και αν ήταν υψηλότερη τότε θα είχαμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα να ξεπεράσουμε ακόμα και το πρώτο boss.

Και μιας και μιλήσαμε για τα “Bosses”, οφείλω να παραδεχτώ πως η εμπειρία μου με αυτά ήταν απλά συγκλονιστική. Πέρα από συνεχόμενη κίνηση και πολλές σφαίρες, θέλουν και ιδιαίτερη σκέψη και στρατηγική. Αν κάποιος τα αντιμετωπίσει σαν τα παιχνίδια των 90s (Doom, Unreal, Serious Max κ.α) τότε θα έχει ένα άσχημο τέλος. Σας μιλάω βάση εμπειρίας…

Αντιθέτως, κάθε μάχη χρειάζεται να σκεφτούμε ώστε να βρούμε την καλύτερη στρατηγική και τρόπο να βγούμε νικητές αλλά και να μην πεθάνουμε.

Τέλος, μια μικρή λεπτομέρεια η οποία, όμως, είναι σημαντική, αποτελεί πως οι developers του παιχνιδιού έχουν κρύψει αρκετά μυστικά αλλά και easter eggs τα οποιά, πέρα από αρκετό γέλιο αποτελούν και ένα εξαιρετικό κίνητρο για hunting.


"The cake is a lie"

Γραφικά

Περνώντας σε ένα σημείο των παιχνιδιών που αφορά αρκετούς και ενδιαφέρει ακόμα περισσότερους, έχουμε το επίπεδο των γραφικών.
 
Στο κομμάτι αυτό ο τίτλος της Savage Studios τα πάει περίφημα. Τα πολύγωνα είναι on point, οι εκρήξεις και τα επίπεδα έχουν το κλασικό στυλ των παλιών, καλών παιχνιδιών και οι εκρήξεις και τα χρώματα είναι φωτεινά και έχουν αποδωθεί σωστά.
 
Σε κάποια σημεία του παιχνιδιού παρατηρήσαμε κάποια μικρά γραφικά bugs, όπως αόρατα εμπόδια στη μέση της πίστας ή κάποια ελλιπή textures. Παρόλα αυτά, έχοντας μιλήσει με τους devs του παιχνιδιού, μας διαβεβαίωσαν πως όλα αυτά θα διωρθωθούν πολύ σύντομα. Μην ξεχναμε, εξάλλου, πως ο τίτλος είναι ακόμη σε Alpha μορφή και έχει αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να πάρει την τελικη του μορφη.
 
Πολλοί μπορεί να ξενήσουν με τα “τετραγονοποιημένα” γραφικά, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι αίσθημα θέλει να μας βγάλει το παιχνίδι. Οπότε σαν ένα τέτοιο παιχνίδι το κρίνουμε.
 
Μην μπερδευτείτε όμως, τα γραφφικά δεν θα σας κουράσουν καθόλου και το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει το S.C.A.R είναι πως παρόλη την γρήγορη κίνηση, τα γραφικά δεν μας ζαλίζουν.
 

Ήχος

Ο ήχος ακολουθεί τα χνάρια των γραφικών.

Τα ηχητικά εφέ είναι και αυτά βγαλμένα από τις εποχές των 90s με απλούς ήχους που μπορείτε να ακούσετε στο παραπάνω βίντεο review.

Τα ηχητικά των όπλων και των τεράτων βγάζουν την ατμόσφαιρα του classic και δεν θα δυσαρεστήσουν κανέναν. Εξάλλου, μέσα στους τόσο καταιγιστικούς ρυθμούς του παιχνιδιού είναι δύσκολο να καθήσετε να ακούσετε αν ο ήχος είναι 16 ή 24 bit. Εκείνη την στιγμή θα προσέχετε μην χάσετε.

Και σε αυτό το σημείο υπάρχουν κάποιοι “placeholder” ήχοι οι οποίοι θα αλλάξουν μόλις το παιχνίδι κυκλοφορήσει κανονικά.

Με το πέρας της πίστας βλέπουμε πως τα πήγαμε.

Συμπέρασμα

Τελικά πιο είναι το αίσθημα που μας μένει από αυτό το παιχνίδι;

Κατά την άποψη του αρθρογράφου, το S.C.A.R αποτελεί μια πραγματική συμβολή της Ελληνικής σκηνής στην παραγωγή και διάθεση παιχνιδιών. Κατά κοινή οομολογία αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια που μας συγκίνησε και μας θύμησε εποχές που δύσκολα βρίσκεις πια.

Η Savage Studios κατάφερε με αγάπη και μεράκι να φτιάξει ένα παιχνίδι που όλοι οι λάτρες των FPS πρέπει να παίξουν. Οι παλαιοί για να θυμηθούν τις τότε εποχές και οι νέοι για να μάθουν τι εστί οι εποχές των Doom, Quake, Unreal και Duke Nukem.

Το παιχνίδι κυκλοφορεί σε early access μορφή αλλά οι δύο πίστες που ήταν διαθέσιμες κατά την διάρκεια του gameplay μας κράτησαν στον υπολογιστή 5+ ώρες. Και αυτές χωρίς να βρούμε όλα τα μυστικά και, αν μου επιτρέπεται, λόγο της εμπειρίας που έχω σε αυτά τα παιχνίδια. Για κάποιον που θα μυηθεί τώρα σε αυτού του ήδους το gameplay είναι σίγουρο πως θα του πάρει αρκετά περισσότερο.

Το S.C.A.R κυκλοφορεί στο steam με κόστος ΜΟΛΙΣ 5 ευρώ και αποτελεί μια σούπερ προσφορά για όλους τους gamers.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία στην Savage Studios!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy