Home » Wasteland 3 Review: Fallout και XCOM μαζί στα καλύτερά τους! (Χωρίς Spoilers)

Wasteland 3 Review: Fallout και XCOM μαζί στα καλύτερά τους! (Χωρίς Spoilers)

by Κωνσταντίνος
0 comment

Δεν είναι συχνά που βλέπουμε Developers να είναι publishers των παιχνιδιών τους, με εξαίρεση τη βιομηχανία των indie games. Όταν λοιπόν, είδα το ίδιο όνομα και στις δύο αρμοδιότητες ενθουσιάστηκα για το concept. Και δεν απογοητεύτηκα.

Το Wasteland 3 είναι ένα παιχνίδι με ξεκάθαρο πάθος και προσοχή στις σημαντικές περιοχές που το κάνουν να ξεχωρίζει. Ένα καλό βήμα στη πορεία για τα tactical RPG και για την εξάπλωση της κατηγορίας σε ευρύτερο κοινό. Επίσης, είναι ένα ικανοποιητικό sequel στο Wasteland 2 για όσους επιστρέφουν. Ωστόσο, δεν είναι παιχνίδι χωρίς τα προβλήματα του, και θα μπούμε σε βάθος.

Τι να περιμένεις

Ένα εξαιρετικό story, με ηθικά γκρι ζώνες και πολλές επιλογές που θα επηρεάσουν την πλοκή της ιστορίας από μικρές λεπτομέρειες, μέχρι και ολόκληρη αλλαγή της πορείας που θα εξελιχτεί η περιπέτεια του παίχτη. Είναι πολύ σημαντικό με ποιους χαρακτήρες τα έχεις καλά και πως αφήνεις ένα μέρος αφού φύγεις αφού επηρεάζει την εικόνα σου και κατά επέκταση τις επιλογές που θα έχεις για την ιστορία σου.

Όταν αναφέρω πως η ιστορία θυμίζει fallout βέβαια, δε μιλάω για fallout 4 αλλά πιο πολύ για Fallout New Vegas. Δηλαδή, ότι τα πιο εξειδικευμένα στατιστικά του παίχτη θα επηρεάσουν τις δυνατότητες διαλόγου και επιλόγων. Το παιχνίδι σε αφήνει να διαλέξεις από προεπιλεγμένα σετ χαρακτήρων, ή εάν θες μπορείς να φτιάξεις το δικό σου. Ικανότητες και αδυναμίες είναι πολλές και ποικίλες.

Η μουσική είναι εξαιρετική. Με τον Μαρκ Μόργκαν σύνθετη της μουσικής στα πρώτα δύο παιχνίδια Fallout, δεν είναι έκπληξη πως η μουσική δίνει ικανοποιητικά την ατμόσφαιρα του post apocalyptic κόσμου. Οι φωνές των πολλών και ενδιαφερόντων χαρακτήρων που γνωρίζεις είναι πολύ καλά εκτελεσμένες και βγάζουν όλη τη προσωπικότητα τους. Σημαντικό, καθώς τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν φαίνονται αρκετά λεπτομερώς για να δει κανείς τις εκφράσεις τους.

Πρόκειται για ένα ώριμο παιχνίδι. Γραφική βία, θάνατος, χρήση ουσιών, και βαριά θέματα αγγίζονται μέσα στις 80-100 ώρες παιχνιδιού. Αυτό ωστόσο προσθέτει στην εμπειρία και το ρεαλισμό στις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσεις.

Θα χρειαστείς καλή προετοιμασία. Το παιχνίδι δε συγχωρεί εύκολα και προτείνω να χρησιμοποιήσεις όλα όσα σου παρέχονται. Οι παροχές σου είναι αναμενόμενα λίγες, πρόσεχε τις κινήσεις σου και κινήσου τακτικά. Το να μπεις “με τα μπουνιά” στη μάχη, θεωρώντας πως θα τη βγάλεις με τα όπλα σου μόνο, είναι εύκολος τρόπος να γίνεις ανθρώπινο σουρωτήρι ή φαΐ για τα ζώα και τα λοιπά περίεργα πλάσματα που κατοικούν τον κόσμο. Να είσαι πάντα ετοιμοπόλεμος γιατί δε ξέρεις πότε ποιος θα αποφασίσει να πάρει το ρίσκο να τα βάλει μαζί σου για προμήθειες ή για εκδίκηση στο όνομα ενός τυχαίου τύπου που αποφάσισες να εκτελέσεις αντί να αφήσεις να ζήσει.

Τα επίπεδα δυσκολίας είναι καλοφτιαγμένα και εξισορροπούν την εμπειρία για τους αρχάριους, όσο και για τους πιο σκληροπυρηνικούς.

Το παιχνίδι βέβαια, δεν είναι χωρίς τα προβλήματα του. Θα τα αναλύσουμε στη συνέχεια, και το εάν είναι κάτι που επηρεάζει τη γενικότερη εμπειρία, εξαρτάται από τον κάθε παίχτη και τις προτιμήσεις του.

Τι να προσέχεις

Σημαντικό κομμάτι, η προσβασιμότητα. Το παιχνίδι πωλείται σε πλήρη τιμή. Για κάποιους αυτό μπορεί να μειώσει την προσβασιμότητα, καθώς το δεδομένο παραμένει πως για τις ώρες ψυχαγωγίας η τιμή μπορεί να δικαιολογηθεί. Ίσως ωστόσο για πολλούς να χρειαστεί να περιμενουν μια καλή προσφορά.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μέτρια και ενώ αρκετά ρεαλιστικά για να βάλουν τον παίχτη στον κόσμο, δε θα τεστάρει τη κάρτα γραφικών κανενός. Δεν επηρέασε την εμπειρία μου, αλλά μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία κάποιου που, για κάποιο λόγο, νοιάζεται για τα γραφικά.

Τεχνικά προβλήματα προκύπτουν σχετικά συχνά. Χαρακτήρες κολλάνε και κάποια θέματα στο UI εντοπίζονται σχετικά συχνά. Μπορεί να προκύψουν και τεχνικά που διακόπτουν τη ροή και μπορεί να σε αποθαρρύνουν. Ωστόσο, η λύση που προτείνω, είναι να σώζεις συχνά.

Περισσότερα bugs και glitches διάσπαρτα, δείχνουν πως το παιχνίδι χρειάζεται λίγη περιποίηση, που πιθανότατα να γίνει σύντομα.

Η δημιουργία χαρακτήρων δεν έχει ιδιαίτερη ποικιλία σε επιλογές και ρυθμίσεις. Πολλά μοντέλα μέσα στο παιχνίδι επαναχρησιμοποιούνται και μερικές φορές δείχνουν αμήχανα στα κοντινά πλάνα. Εκεί φαίνεται αρκετά πως δεν πρόκειται για ΑΑΑ παιχνίδι, πράγμα που για πολλούς κάνει την τιμή του παιχνιδιού αδικαιολόγητη.

Σύνοψη

Πολύ καλό και βαθύ story, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ισορροπημένη και ικανοποιητική δυσκολία. Το Wasteland 3 είναι σίγουρα άξια συνέχεια της σειράς και είναι ένα σημαντικό βήμα για τους ανεξάρτητους δημιουργούς που θέλουν να επιτύχουν στη βιομηχανία.

Τα μεγαλύτερα υστερήματα του παιχνιδιού είναι τεχνικά και μπορούν να μειώσουν την εμπειρία για μερικά άτομα, πράγμα αναπόφευκτο για ένα παιχνίδι τέτοιου μεγέθους. Προσωπικά, θεωρώ πως τα προτερήματα και τα θετικά του παιχνιδιού μακράν υπερβαίνουν τα αρνητικά.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά δε μπορώ να το προτείνω ακόμα στη πλήρη τιμή του. Αγοράστε το στη πρώτη καλή προσφορά. Αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη και είναι καλή είσοδος στα tactical RPG και στη σειρά Wasteland.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy