Home » Zombie παιχνίδια και ποιους κανόνες μας δίδαξαν.

Zombie παιχνίδια και ποιους κανόνες μας δίδαξαν.

by Κωνσταντίνος
0 comment

Δεν είναι κρυφό πως η κατηγορία Zombies είναι από τις παλαιότερες και πιο διαδεδομένες. Και φυσικά όπως έχουν υπάρξει άφθονες ταινίες και βιβλία ανά τις δεκαετίες πάνω στο θέμα. Έχουν υπάρξει εξίσου πολλά games που δίνουν άλλες δυνατότητες. Φυσικά τα games μας δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε το concept όπως κανένα άλλο μέσο. Και πιο σημαντικό, μας δίδαξαν κανόνες επιβίωσης που τεστάραμε και αντιληφθήκαμε σε ένα άλλο επίπεδο. Θα δούμε μερικά παιχνίδια και θα μιλήσουμε για τα μαθήματα που μας δίδαξαν για να μας προετοιμάσουν για την αποκάλυψη με πηγή τους νεκρούς.

Dying Light και φυσική κατάσταση

Στο Dying Light έχουμε επί το πλείστο τα ζόμπι χωρίς ιδιαίτερα περίπλοκη νοοτροπία ή ικανότητα κυνηγητού. Έχουν όμως το πλήθος και την ικανότητα να θέσουν ανίκανους τους τυπικούς τρόπους κίνησης σε μια πόλη. Έτσι μάθαμε πως σημαντική είναι η φυσική κατάσταση μας. Απαραίτητο να έχουμε τις αθλητικές ικανότητες να τρέξουμε, σκαρφαλώσουμε και πηδήξουμε τα εμπόδια μας προκειμένου να αποκτήσουμε ασφαλή απόσταση από τα σαπισμένα  σαγόνια της μοίρας μας. Και μόλις πέσει ο ήλιος, την ικανότητα να ξεφύγουμε από τα πιθανά πτητικά και γρήγορα ζόμπι που εκμεταλλεύονται την τσιμεντένια ζούγκλα για να εξασφαλίσουν το επόμενο γεύμα τους. Στην αποκάλυψη, οι πρώτοι που θα χαθούν  θα είναι αυτοί που δεν έτρεξαν από τον κίνδυνο αρκετά γρήγορα.

Days Gone και μετακίνηση cross country.

Στο Days Gone έχουμε μεν την καθηλωτική  ιστορία για έναν πρώην μηχανόβιο που αναζητά το μέλλον  του στο χειρότερο περιβάλλον , αλλά έχουμε πολλα να μάθουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο. Το πιο μεγάλο μάθημα, επιβίωσης που μαθαίνουμε από τον Deacon St. John είναι να μένουμε εν κινήσει. Ίσως η μηχανή είναι καλύτερη επιλογή για διάσχιση εδάφους με τα προτερήματα ευελιξίας και κατανάλωσης, ή ίσως όχι λόγω έλλειψης προστασίας. Το θέμα είναι πώς βλέπουμε και μαθαίνουμε πως όταν ορδές από ζωντανούς νεκρούς είναι στο κατώφλι μας, τα πόδια και η κίνηση δεν αρκεί. Βρίσκουμε γρήγορο όχημα, και το συντηρούμε για να μας πάει στον προορισμό μας ή να μας βγάλει από τον κίνδυνο.

Left 4 Dead και συνεργασία.

Έχω την πλάτη σου και έχεις τη δική μου. Όταν o κίνδυνος παραμονεύει όπου θα μπορούσε να παραμονεύει άνθρωπος, η λύση είναι στις μάζες από τη δική μας μεριά. Τέσσερα μάτια βλέπουν καλύτερα και οι μοναχόλυκοι πεθαίνουν ευκολότερα. Όταν οι χωρικοί σου εχθροί έχουν όλη την αντοχή και αγριότητα δεν έχεις περιθώριο να διαλέξεις με ποιον θα συνεργαστείς. Όπως στο left 4 Dead θα χρειαστείς τους συμπαίκτες σου να σε βγάλουν από δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να τους προσεχείς όπως θα προσεχές τον εαυτό σου. Δεν έχουμε περιθώρια για βεντέτες και η καλή συνεννόηση και συντονισμός είναι κλειδί για την επιβίωση. Ωστόσο ας μην είμαστε τυφλοί και ευκολόπιστοι και θα δούμε γιατί παρακάτω.

banner

The Last of Us και εμπιστοσύνη.

Δεν μιλάμε για το sequel καθώς αδυνατεί να μας διδάξει κάτι νέο, αλλά στο αρχικό ταξίδι της Ellie και του Joel έχουμε πολλά να μάθουμε που θα μας βοηθήσουν στην επιβίωση μας.  Προς έκπληξη κανενός, η συντέλεια του κόσμου δεν βγάζει τη καλύτερη φύση μας στην επιφάνεια. Σε περίοδο τόσο ακραία, θα δούμε τα χειρότερα από τους άλλους ζωντανούς όσο και από τους νεκρούς. Μαθαίνουμε να είμαστε καχύποπτοι και παρανοϊκά προσεκτικοί, καθώς δεν ξέρουμε πόσο έχει πειράξει κανείς την ηθική του πυξίδα για να επιβιώσει. Επίσης δεν ξέρουμε τι σχέση μπορεί να έχει με εμάς ή τους συμβιωτές μας συνιστούμε  επίσης ψευδώνυμα που βοηθάνε στη γρήγορη συνεννόηση καθώς και την αποπροσωποποίηση. Πράγμα απαραίτητο για πιθανά δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν.

Dead Rising και ευρηματικότητα

Οι παροχές μας θα είναι μετρημένες και τα όπλα δυσεύρετα. Έτσι το dead rising μας δείχνει πως καθημερινά αντικείμενα μπορούν να γίνουν χρήσιμα στην άμυνα μας από τα πολυπληθή πτώματα που λιγουρεύονται τους εγκεφάλους μας. Μπόλικο σύρμα και κολλητική ταινία είναι οι καλύτεροι μας φίλοι όταν θα θέλουμε να συνδυάσουμε δύο φαινομενικά ακίνδυνα αντικείμενο σε ένα αποτελεσματικό όπλο. Ένα μαχαίρι δεν προσφέρει απόσταση ασφαλείας και ένα σκουπόξυλο δεν έχει την φονική δυνατότητα απέναντι σε σάρκα. Αλλά μαζί, κάνουν ένα αυτοσχέδιο δόρυ, ιδανικό για άμυνα από ασφαλή απόσταση. Κρατάμε ανοιχτό μυαλό και εξετάζουμε το περιβάλλον μας για τυχόν υλικά η εργαλεία που μπορούν να έχουν πάνω από μια χρήση.

7 Days to die και επιβίωση σε άγριο περιβάλλον.

Θεωρητικά απλά λύση είναι η διαφυγή στη φύση, όπου υπάρχει λιγότερος κόσμος άρα και λιγότερη πιθανότητα για μεγάλα πλήθη ζόμπι. Ωστόσο η επιβίωση στη φύση δεν είναι απλό πράγμα, ειδικά μακροπρόθεσμα. Εξασφάλιση τροφής, νερού και στέγης έχοντας αντίπαλο τους “ημι-νεκρούς” όσο τα στοιχεία της φύσης είναι δύσκολο στα λόγια, πόσο μάλλον στη πράξη. Ωστόσο το 7 Days to die μας δείχνει πως σε μια αποκάλυψη ζόμπι δεν αρκεί να μπορείς να αντέξεις τη φύση. Σωστή θωράκιση του χώρου μας όσο και του εαυτού μας είναι ζωτικά σημαντική. Οι καιρικές συνθήκες μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο από τα ζόμπι και έτσι πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί για άμυνα στη ζέστη, το κρύο και βροχή.

Είναι δεδομένο πως τα παιχνίδια μας διδάσκουν διαφορά πράγματα όπως ιστορία, φιλοσοφίες μέχρι και θετικές επιστήμες. Όχι με τον τρόπο που συνηθίζεται αλλά με την κίνηση της περιέργειας που οδηγεί στην αναζήτηση πάνω στο θέμα. Αλλά αυτό που κάνουν σίγουρα είναι προσομοιώσεις για σενάρια που απαιτούν κριτική σκέψη και λήψη αποφάσεων. Η αποκάλυψη ζόμπι ίσως είναι ένα τραβηγμένο σενάριο αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα του εν λόγω επιχειρήματος. Συνεχίζουμε τις ζωές μας μέχρι να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο σενάριο, συνεχίζουμε να τεστάρουμε τις δυνατότητες μας. Καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy