Home » Aorus B450 Elite Review – Οικονομική αλλά καλή

Aorus B450 Elite Review – Οικονομική αλλά καλή

0 comment

Αν και η τεχνολογία προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και η καινούρια σειρά μητρικών καρτών είναι ήδη στην αγορά, σήμερα θα δούμε την B450 Aorus Elite απο την Gigabyte. Μια vfm μητρική κάρτα που αξίζει την προσοχή μας για ένα σύστημα, που αν συνδυαστεί με τα κατάλληλα περιφερειακά, θα μπορεί να σταθεί επάξια σε καθημερινές και απαιτητικές εφαρμογές.

Στο κουτί της μητρικής κάρτας κυριαρχεί το όμορφο και επιβλητικό logo της εταιρείας και μας δίνει κάποιες βασικές πληροφορίες για την κάρτα. Επίσης μας δείχνει τα διάφορα χαρακτηριστικά της που θα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω. 

Μέσα στην συσκευασία βρίσκουμε την κάρτα μας, το manual της μητρικής, δύο καλώδια sata για την σύνδεση των σκληρων δίσκων, ένα cd εγκατάστασης των drivers, έναν οδηγό εγκατάστασης σε διάφορες γλώσσες και τα απαραίτητα για την τοποθέτηση Μ.2 δίσκου. Επίσης περιλαμβάνεται και ένα πολύ όμορφο αυτοκόλλητο με το λογότυπο της εταιρείας.

Η μητρική μπορεί να δεχτεί επεξεργαστές πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενίας, έως 64 gb ram στα 3200mhz και έχει 4 υποδοχές για της μνήμες. Επίσης, έχει 6 usb 3.1 και 6 sata 3 για την σύνδεση των περιφερειακών μας. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχει η μητρική έιναι το smart fan 5. Αυτό μας επιτρέπει να συνδέσουμε κατάλληλους ανεμιστήρες στην μητρική μας και να μπορούμε να έχουμε πλήρη έλεγχο των στροφών τους έως και το σταμάτημα των ανεμιστήρων όταν η θερμοκρασία του συστήματος μας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η μητρική διαθέτει έξι αισθητήρες θερμοκρασίας που μας προστατεύουν απο τυχόν υπερθέρμανση του συστήματος, θέτοντας τους ανεμιστήρες πάλι σε λειτουργία για να φέρουν την θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτο μας επιτρέπει να έχουμε ένα πολύ ήσυχο κουτί υπολογιστή και να απολαμβάνουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος μας.

Η Gigabyte σε αυτήν την μητρική χρησιμοποιει ένα σύστημα για την διαχείρηση του ρεύματος στον επεξεργαστή, που το ονομάζει Hybrid Digital PWM Design. Αυτό στην ουσία επιτρέπει την καλύτερη διαχείρηση του ρεύματος προς τον επεξεργαστή μας, μέσα απο τις 11 φάσεις που διαθέτει η μητρική, πετυχαίνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή κατανομή ρεύματος στα πιο power hungry μέρη της μητρικής.

Επίσης τα expansions slots της κάρτας μας -τα οποία τα αναφέρει και ο κατασκευαστής στο πολύ αναλυτικό users manual που υπάρχει στο κουτί- είναι 1xPCI Express x16 x16, 1xPCI Express x16x4 και 2xPCI Express x1. 

Στο πλαινό μέρος βλέπουμε τα ports που έχει η κάρτα μας. 

Εκεί έχουμε 4 usb 2.0, 4 usb 3.1, μία θύρα ps2 για keyboard/mouse, θύρα DVI-D, HDMI, RJ-45 lan port και τις εισόδους για τον ήχο ‘οπου εκει ο κατασκευαστής μας λέει ότι υποστιρίζει έως και 7.1 καναλια.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η απόδοση του ήχου δεν με ενθουσίασε ως προς την δύναμη του ήχου που βγαίνει απο τα ακουστικά μου (razer electra v2) αλλα αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη και δεν θα πρέπει να θεωρήται σαν κάτι κακό για την μητρική.

Η μητρική συνδυάστηκε με έναν επεξεργαστή Ryzen 5 1600AF και 16gb ram/3000mhz. Επίσης έχουν συνδεθεί 4 σκληροί δίσκοι και μία κάρτα γραφικών rx580. Για τον αερισμό του κουτιού που φιλοξενεί το σύστημα, το FC-STO6A απο την εταιρεία STYX, έχει συνδεθεί ένας controller με τρείς ανεμιστήρες 120mm και rgb φωτισμό και ακόμα δύο ανεμιστήρες 120mm και rgb φωτισμό απευθείας πάνω στην μητρική. Όλα τα παραπάνω έχουν κρατήσει την θερμοκρασία σε σταθερα επίπεδα και τον θόρυβο στα χαμηλά. Τα διάφορα εφέ απο τους ανεμιστήρες ρυθμίστηκαν στα προσωπικά μου γούστα και συνδυάστηκαν με τα εφέ του φωτισμού απο το rgb fusion 2.0 της μητρικής, το οποίο έχει αρκετές επιλογές για να ταιριάζει με το γούστο του κάθε χρήστη.

Το παραπάνω σύστημα χρησιμοποιήται καθημερινά, κυρίως για gaming, και μετά απο σχεδόν δύο μήνες χρήσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με θερμοκρασίες και την λειτουργία του υπολογιστή. 

Το bios της κάρτας είναι εύκολο για τον απλό χρήστη και η μόνη ρύθμιση που χρειάστηκε για το παραπάνω σύστημα ήταν η αλλαγή του xmp για να δεχτεί τις μνήμες, gskil aegis, στα 3000mhz

Η άποψή μου για την συγκεκριμένη μητρική είναι πως άξιζε η αγορά της και ότι σίγουρα θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες που έχει ένας μέσος χρήστης. Με τα κατάλληλα περιφερειακά θα κάνει μικρά αλλα σίγουρα θαύματα για τον χρήστη και θα έχει ένα αξιόπιστο σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Good Job Aorus!!!!!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy