Anime. Πολλοί τα ξέρουμε, πολλοί είμαστε φαν, και πολλοί ενδιαφερόμαστε να παίξουμε παιχνίδια πάνω σε αυτά. Εδώ θα μιλήσουμε, αναλύσουμε και φυσικά προτείνουμε παιχνίδια βασισμένα σε σειρές Shonen anime.
Για εσάς που δεν γνωρίζετε, Shonen Jump είναι το εβδομαδιαίο περιοδικό που περιέχει τα τελευταία τεύχη από τις σειρές που έχουν απήχηση στο κοινό του περιοδικού. Πιο συγκεκριμένα σειρές με κοινό νεαρό μέχρι νέους ενήλικες, με θέματα και απεικονίσεις σχετικά ήπιες. Σειρές όπως Dragonball, Naruto, One Piece, Bleach, Gintama, Toriko, Hunter x Hunter και άλλες.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε για παιχνίδια βασισμένα πάνω σε αυτές τις σειρές. Τι τα κάνει καλά, ποτέ δουλεύουν και ποιες κατηγορίες παιχνιδιών ταιριάζουν, καθώς και μερικές προτάσεις για εσάς που ψάχνετε κάτι καλό να σας καλύψει. Θα κινηθούμε από σειρά σε σειρά με τα καλά και τα άσχημα της. Για σειρές που δεν είναι στη Shonen κατηγορία, μείνετε συντονισμένοι στο Funky Bit για μελλοντικά άρθρα.
Shonen Jump games


Παιχνίδια όπως το Jump Stars, J-Stars Victory VS και πιο πρόσφατα Jump Force είναι τα crossover games που περιλαμβάνουν χαρακτήρες από διάφορες σειρές που έχουν εκδοθεί στο περιοδικό. Πολύ ενδιαφέρον σαν κονσεπτ, δε διαφωνώ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι που είναι πάνω από μέτριο. Τείνουν να μένουν στη κατηγορία 3d fighting και πολλές φορές, σε αντίθεση με παραδείγματα που θα δούμε παρακάτω, δεν δίνεται αρκετή σημασία στα mechanics η τα combos αλλά κυρίως στο να δείχνουν καλά τα μοντέλα. Πράγμα που μπορεί να δουλεύει στα χαρτιά, αλλά ας πούμε πως ο DIO στην unreal 4 δεν είναι και το πιο φυσικό λουκ. Απόπειρες για ρεαλιστικά 3D μοντέλα χαρακτήρων που υπάρχουν σε δισδιάστατες σελίδες δεν είναι εύκολο να γίνει αποτελεσματικά. Τα Jump crossovers είναι ίσως το μεγαλύτερο παράδειγμα προς αποφυγήν πάνω σε αυτό το θέμα.
Dragonball
Το πασίγνωστο manga του Akira Toriyama είναι κάθε άλλο παρά ελλειπείς σε πλήθος παιχνιδιών. Τόσα πολλά για την ακρίβεια που θα μπορούσα να γράψω ένα άρθρο μόνο για αυτά. Ωστόσο εδώ θα πούμε για τα καλύτερα που έχουν βγει και τι τα κάνει καλύτερα σαν παιχνίδια και σαν αντιπροσωπείες της σειράς τους.
Από τη μια έχουμε τα κλασσικά παιχνίδια της σειράς Budokai σαν τα πιο γνωστά 2d fighting Dragonball παιχνίδια και τη σειρά Budokai Tenkaichi που κάνει το ίδιο σε 3D. Αυτές οι σειρές είναι γνωστές για τη μεγάλη γκάμα χαρακτήρων, το ευπρεπές μέγεθος σε διάρκεια και single player modes και ένα βατό, βασικό αλλά ικανοποιητικό fighting system που επιτρέπει στον παίχτη να νιώσει την αληθινή αίσθηση του να εκτελεί τις τρελές κινήσεις και ικανότητες των χαρακτήρων της σειράς.


Μετά έχουμε τα πιο rpg παιχνίδια με Dragonball στον τίτλο. Μερικά κλασσικά είναι τα Legacy of Goku, Buy’s fury, Xenoverse 1 και 2 και το πιο πρόσφατο, Dragonball Z Kakarot. Τείνουν να πηγαίνουν προς την τρισδιάστατη αισθητική και φέρουν στοιχεία από rpg όπως stat building, loot και μερικές φορες ξεφεύγουν από την αρχική πλοκή της σειράς, πράγμα που πάντα εκτιμάται από τους φαν της σειράς που γνωρίζουν την ιστορία απέξω.


Ένα παιχνίδι όμως είναι μέχρι τώρα το χρυσό στάνταρ, και δεν είναι άλλο από το Dragonball FigherZ. Ίσως το πρώτο παιχνίδι οποία οι δημιουργοί επικεντρώθηκαν στο να φτιάξουν ένα πολύ καλό fighting παιχνίδι πρώτα και να το ντύσουν σε ένα όμορφο Dragonball κοστούμι μετά. Νέο στορυ με νέες προσωπικότητες μαζί με τις παλιές, σχέδια και μοντέλα που δείχνουν σαν να βγήκαν από τις σελίδες του Toriyama κατευθείαν. Με πληθώρα χαρακτήρων που νιώθουν διαφορετικοί στο χειρισμό, πράγμα που δίνει πολλές δυνατότητες σε έμπειρους να βρουν το στυλ τους για τα δύσκολα παιχνίδια και σε νέους να δοκιμάσουν. Είναι must για φαν των fighting games όσο και των Dragonball games.
Naruto/ Naruto Shippuden


Η σειρά γύρω από μαγικούς νίντζα με προβλήματα εφηβείας έχει από τη μεριά της παιχνίδια για διάφορες πλατφόρμες, ωστόσο εδώ θα δούμε για τη σειρά της Cyber connect2 που δίνουν το καλό παράδειγμα για την αισθητική anime παιχνιδιών. Αναφέρομαι βέβαια, στη σειρά Ninja Storm που περιέχει 4 παιχνίδια και 2 spinoffs. Στη σειρά των 4 παιχνιδιών ακολουθούμε ολόκληρη την ιστορία του manga με απλό, ρηχό μεν αλλά ικανοποιητικό combat system και εκθαμβωτικα boss fights και cutscenes που τονίζουν και πιάνουν το νόημα της anime αισθητικής, πολλές φορές τόσο καλά όσο οι σελίδες του manga. Με cast που μεγαλώνει με κάθε παιχνίδι καθώς συμπεριλαμβάνει όλους τους νέους χαρακτήρες της ιστορίας που καλύπτει μετά από τους προηγούμενους. Αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις την ιστορία του Kishimoto από τη σειρά.
Jojo’s Bizarre Adventure


Οι επιλογές μας εδώ είναι λίγες μεταξύ All stars Battle και του ομώνυμου τίτλου από την Capcom, το πιο αξιοσημείωτο παιχνίδι της σειράς είναι το Eyes of Heaven. Ενώ το παιχνίδι είναι σχετικά μετρίου, πιάνει πραγματικά την αισθητική του μάνγκα και κάνει τον παίχτη να καταλάβει πως θα φέρονταν πραγματικά να βάζεις τους χαρακτήρες αυτούς σε αναμέτρηση. Επίσης περιέχει την πιο μεγάλη γκάμα με χαρακτήρες από το Phantom Blood μέχρι το Jojolion με ιστορία αυθεντική στο παιχνίδι . Πρέπει ωστόσο να δώσω ένα spoiler alert για όσους έχουν δει μόνο τις σειρές και δεν έχουν διαβάσει τα μέρη 6-8.
One Piece


Η πασίγνωστη σειρά του Eichiro Oda είναι σε μια παρόμοια κατάσταση με το Naruto, όπου ενώ υπάρχουν διάφορα παιχνίδια σε διάφορες κατηγορίες, μια σειρά έχει αναλάβει όλη την ιστορία του μάνγκα μέχρι τώρα. Αυτή είναι η σειρά Pirate warriors (Kaizoku Musou). Αυτό σημαίνει πως είναι σαν τα περισσότερα Warriors παιχνίδια. Για εσάς που δεν γνωρίζετε, τα Warriors παιχνίδια της Koei Tecmo είναι τα σύγχρονα beat em ups με το μοτίβο “1vs1000” καθώς ο παίχτης χρησιμοποιεί τον χαρακτήρα που διάλεξε, σε μάχες όπου ρίχνει μεγάλο αριθμό εχθρών με σχετική ευκολία. Μπορεί να πει κανείς πως για μια σειρά σαν το One Piece όπου πολλές μάχες είναι όντως έτσι. Σε αντίθεση όμως με τα παιχνίδια Naruto, όπου καλυτερεύουν και αυξάνουν την ποικιλία με κάθε παιχνίδι, η Koei Tecmo κάνει το αντίθετο και ενώ το πρώτο παιχνίδι είχε λίγο ενδιαφέρον platforming με τις δυνάμεις του λαστιχενιου πρωταγωνιστή και ξέφευγε από τα σύνηθες στοιχεία των πολλών άλλων παιχνιδιών Warriors, σιγά σιγά μειώνουν τα εφέ που ξεχώριζαν τα Pirate Warriors από όλα τα άλλα και πολλές φορές δυστυχώς μειώνουν και τη γκάμα χαρακτήρων μη κρατώντας παλιούς παρά μόνο προσθέτοντας νέους.
Αργότερα, έχουμε σειρές όπως το My Hero Academia που μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τα Jump Force. Δηλαδή, μέτρια fighting games με αμήχανα αν όχι δύσβατα controls. Στην ίδια κατηγορία έχουμε τη σειρά Seven Deadly Sins, One Punch Man και ακόμα παιχνίδια One Piece και Boruto.
Όταν μιλάμε για παιχνίδια από σειρές Shonen δεν υπάρχει έλλειψη σε ποσότητα αλλά με εξαιρέσεις τις μεγαλύτερες σειρές, σίγουρα υπάρχει έλλειψη σε ποιότητα. Τα λεγόμενα Cashgrab υπεράριθμουν τα παιχνίδια ποιότητας κατά πολύ. Ωστόσο δεν μας αποτρέπει τίποτα από το να τσεκαρουμε και να διαλέγουμε τα παιχνίδια που ταιριάζουν στα γούστα μας καλύτερα και εάν έχουν θέμα μια σειρά που μας αρέσει, ακόμα καλύτερα. Καλή διασκέδαση και καλό παιχνίδι!
- Remasters & Remakes. Πότε δουλεύει και πότε όχι.
- Yakuza games και γιατί να τα δοκιμάσεις
- Rogue-likes: Τι και γιατί αξίζει
- 7 Single Player παιχνίδια για να περάσετε το lockdown!
- Ένας γύρος στο Ισπανικό Circuit de Barcelona-Catalunya από το F1 2020
- Nintendo Direct 2021: Trailers των παιχνιδιών που ανακοινώθηκαν