Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα telltales σαν κατηγορία παιχνιδιών και για το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνέχειας της κατηγορίας, Blacksad, Under the skin βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ των Juan Díaz Canales και Juanjo Guarnido.
Τα story focus παιχνίδια που στην ουσία βάζουν τον παίχτη σε μια διαδραστική αφήγηση μιας ιστορίας περισσότερο από μηχανικές παιχνιδιού, δράση και χρήση αντανακλαστικών, υπήρχε από την εποχή των point & click παιχνιδιών. Αλλά το χαρακτηριστικό στυλ που έχουν διαλόγους που επηρεάζουν την ιστορία και επικεντρώνεται στις αντιδράσεις των χαρακτήρων πήρε πολύ τα πάνω της τη προηγούμενη δεκαετία με δύο μεγάλα ονόματα, David cage και telltale games.
David Cage games


Για όσους δεν γνωρίζετε, ο David Cage είναι ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και δημιουργός παιχνιδιών όπως το heavy rain, beyond two souls, και Detroit Become human. Παιχνίδια που δεν έχουν ποτέ καλά controls, παίζουν σχεδόν αποκλειστικά με quick time events (QTEs) και ακολουθούν ιστορίες συνήθως καλογραμμένες στην απόπειρα τους να φανούν βαθύτερες από ότι είναι. Έχουν πάντα, τουλάχιστον, κάποιους διάσημους σε φωνή η motion capture και σου δίνουν την εντύπωση πως οι επιλογές σου μετράνε, όταν στη πραγματικότητα απλά θα διαλέξεις ένα από δύο ή τρία τέλη.
Telltale games


Τα telltale games υπήρχαν από το 2004 και ξεκίνησαν με παιχνίδια όπως telltale Holden που ήταν απλά πόκερ με χαρακτήρες από ταινίες και παιχνίδια, που ο τότε κόσμος ήταν οικείος. Δεν έβγαλαν το πρώτο τους μεγάλο πετυχημένο telltale παιχνίδι που όρισε τη φόρμουλα μέχρι το 2008 με το Tales of Monkey Island. Το 2012 βγήκε το μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο τους παιχνίδι, The Walking Dead Season 1. Από τότε και μέχρι το 2018 έβγαζαν παιχνίδια στο ίδιο engine και με την ίδια παραγωγή, βασισμένα σε προϋπάρχοντες τίτλους. Borderlands, Wolf among us, Batman, Minecraft, Game of thrones καθώς και άλλα δύο walking Dead παιχνίδια. Οι ιστορίες ήταν καλογραμμένες και οι χαρακτήρες ένιωθαν αληθινοί και τράβαγαν τους φαν των ανάλογων τίτλων.


Πολλές φορές, όμως, έπεφταν στα ίδια προβλήματα με τα David cage παιχνίδια. QTEs για ασήμαντες πράξεις, χειρισμό που δεν νιώθει συμπαγής και με κάποιες εξαιρέσεις, το πρόβλημα με την ψευδαίσθηση των επιλογών που καταλήγει σε μια η δύο καταλήξεις, ανεξάρτητα των επιλογών. Το σημείο όμως που υπερτερεί είναι πως οι ίδιες οι ιστορίες είναι καλοφτιαγμένες και οι χαρακτήρες συμπαθείς και διασκεδαστικοί. Μάλιστα, σε τίτλους όπως το Βatman telltale, η ιστορία έχει πολλές διαφορετικές εκδόσεις εξέλιξης.
Δυστυχώς η εταιρία, λόγω κακής διαχείρισης και χαμηλής απόδοσης, αναγκάστηκε να δηλώσει χρεωκοπία και να κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι συγγραφείς, προγραμματιστές και σχεδιαστές αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εργασίες τους και η τελευταία σεζόν της σειράς “Telltale’s The Walking Dead” δεν ολοκληρώθηκε.
Blacksad Under the Skin
Την ίσως πιο πετυχημένη απόπειρα για την εμπειρία telltale μας έδωσαν οι Pendulo και YS Interactive τον Νοέμβριο του 2019 χρησιμοποιώντας τη σειρά κόμικ “Blacksad” ως θεματική βάση για ένα παιχνίδι που θα ικανοποιήσει οποιονδήποτε έχει όρεξη για μια ιστορία μυστηρίου στη δεκαετία του 50.


Πρόκειται για ένα παιχνίδι που, ενώ θυμίζει την τυπική telltale φόρμουλα, έχει πολλά στοιχεία που το διαφοροποιούν. Η συλλογή στοιχείων και η σύνδεσή τους με σκοπό την κατάληξη σε συμπεράσματα, η χρήση των γατίσιων αισθήσεων του Blacksad και οι σημαντικές αλλαγές στην ιστορία από τις αποφάσεις του παίχτη, κάνουν το παιχνίδι να νιώθει σαν τη φυσική εξέλιξη των story teller games. Σαν μια ταινία Noir, η αφήγηση είναι από τη μεριά του πρωταγωνιστή και η ιστορία διηγείται αποκλειστικά από τη δική του οπτική γωνία. Βλέπουμε τις σκέψεις του, μαθαίνουμε για τους χαρακτήρες που συναντάμε από τους εσωτερικούς μονολόγους του και λύνουμε το μυστήριο μαζί του. Και το ίδιο το μυστήριο είναι καθηλωτικο, με πολλές ανατροπές και απρόσμενες εξελίξεις και αποκαλύψεις. Συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους των μυστηρίων και στους φίλους των telltales.
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον για τα story teller games, είναι ακόμα άγνωστο. Παρά το κλείσιμο της telltale, υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι το είδος δεν έχει κλείσει. Και αν τα παιχνίδια που το διαλέγουν είναι στη ποιότητα του Blacksad, τότε έχουμε πολλά καλά να περιμένουμε.
- Δωρεάν το “The Division” από την Ubisoft
- Anime games Volume 2. Στα πιο ψαγμένα.
- GameOnFree App – Μια ελληνική εφαρμογή για όλους τους gamers
- 8η Γενιά. Τι είδαμε, τι θα θυμόμαστε, τι θα ξεχάσουμε. Vol 1
- Monster hunter! Από τον παλιό στο νέο κόσμο και παραπέρα !
- Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Desperados 3 στο νέο του trailer