Home » Flint: Treasure of Oblivion Review – Ένας πειρατικός θησαυρός με… μπερδεμένο χάρτη

Flint: Treasure of Oblivion Review – Ένας πειρατικός θησαυρός με… μπερδεμένο χάρτη

0 comments

Το “Flint: Treasure of Oblivion” είναι ένα tactical RPG που κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου 2024 για PC, PlayStation 5 και Xbox Series X|S. Αναπτύχθηκε από την Savage Level και εκδόθηκε από τη Microids, προσκαλώντας τους παίκτες να εξερευνήσουν τον κόσμο της πειρατείας μέσα από μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια και μυστήριο.

Σενάριο και Αφήγηση

Στο παιχνίδι, οι παίκτες ακολουθούν τον Καπετάνιο Flint και το πλήρωμά του, στην αναζήτηση ενός μυστηριώδους θησαυρού. Η αφήγηση παρουσιάζεται με στυλ κόμικ, χρησιμοποιώντας δυναμικά πάνελ και φυσαλίδες διαλόγου, προσδίδοντας μια μοναδική οπτική εμπειρία.

Το Flint: Treasure of Oblivion μας βάζει στο πειρατικό του καράβι με υποσχέσεις για μια επική περιπέτεια γεμάτη θησαυρούς, προδοσίες και turn-based μάχες. Και πράγματι, τα πρώτα λεπτά εντυπωσιάζουν. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από καλοσχεδιασμένα comic panels, με έξυπνη χρήση εφέ και χρωμάτων που θυμίζουν graphic novel.

Το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα ενισχύεται από το αξιόλογο voice acting και το σενάριο, που, αν και κλασικό για το είδος, κρατάει το ενδιαφέρον με το ύφος και τη ροή του.

Μηχανισμοί Μάχης και Παιχνιδιού

Οι μάχες στο Flint είναι turn-based με στρατηγικά στοιχεία. Ο παίκτης χρησιμοποιεί κάρτες για να ενεργοποιήσει δεξιότητες, ενώ τα αποτελέσματα εξαρτώνται εν μέρει από ρίψεις ζαριών. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δώσει ενδιαφέρον, βάθος και replayability στις αναμετρήσεις.

Όμως στην πράξη, η υπερβολική εξάρτηση από την τύχη υπονομεύει τη στρατηγική. Μπορεί να σχεδιάσεις την τέλεια επίθεση, αλλά μια κακή ρίψη ζαριού να τινάξει όλο το πλάνο στον αέρα. Και χωρίς εύκολες επιλογές για save ή undo, οι ήττες γίνονται εκνευριστικές.

Το σημείο όπου το Flint χάνει τη μάχη είναι ξεκάθαρα το tutorial του. Αντί για σταδιακή εισαγωγή στους μηχανισμούς, το παιχνίδι πετάει στον παίκτη τεράστιες ποσότητες πληροφορίας με τη μορφή text boxes – χωρίς πρακτικά παραδείγματα, χωρίς δοκιμές, χωρίς βοήθεια.

Οι κανόνες των καρτών, των action points, των buffs, των rerolls και των mechanics αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες και τις ικανότητες κάθε χαρακτήρα. Κι όμως, το παιχνίδι περιμένει από τον παίκτη να τα μάθει όλα από ένα manual ή από πειραματισμό εν μέσω μάχης.

Η εκμάθηση γίνεται με τον δύσκολο τρόπο – και αυτό κοστίζει, γιατί οι ήττες δεν προέρχονται από κακές αποφάσεις, αλλά από έλλειψη πληροφορίας.

Ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης μπορώ να πω πως ακόμα δεν καταλαβαίνω πως και τί σημαίνουν τα ζάρια και τα σχέδια πάνω στα ζάρια.

Τεχνικά Ζητήματα και Δυσκολίες

Πολλοί παίκτες ανέφεραν προβλήματα με το περιβάλλον χρήστη και την κατανόηση των μηχανισμών του παιχνιδιού. Το παιχνίδι δεν παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για τους μηχανισμούς του, ενώ συχνά υπενθυμίζει στους παίκτες να διαβάζουν τα εκτενή tutorials, κάτι που δεν είναι η βέλτιστη μέθοδος εκμάθησης.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν σφάλματα, ιδιαίτερα σχετικά με την εξέλιξη των χαρακτήρων και τους μηχανισμούς μάχης, που επηρέασαν αρνητικά την εμπειρία του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι τρέχει σταθερά στις περισσότερες πλατφόρμες (PC, PS5, Xbox Series X|S), χωρίς σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, το interface είναι βαρύ και γεμάτο πληροφορικά στοιχεία, πολλές φορές χωρίς επεξηγήσεις ή σωστή οπτική ιεραρχία.

Αυτό συνδυάζεται με την ήδη απότομη καμπύλη εκμάθησης και κάνει την εμπειρία ακόμη πιο δυσπρόσιτη για νέους παίκτες.

Συμπέρασμα

Το Flint: Treasure of Oblivion είναι ένα παιχνίδι με χαρακτήρα και στυλ – έχει μια ξεχωριστή οπτική ταυτότητα και ένα φόντο που σπάνια βλέπουμε σε tactical RPGs. Ωστόσο, η ουσία χάνεται μέσα σε ένα κακό σύστημα καθοδήγησης, ασαφείς μηχανισμούς και υπερβολική εξάρτηση από τύχη.

Αν είστε φανατικός των turn-based RPGs και έχετε την υπομονή να μάθετε ένα απαιτητικό σύστημα μέσα από trial-and-error, τότε το Flint μπορεί να σας προσφέρει κάτι διαφορετικό. Για τους περισσότερους όμως, η περιπέτεια αυτή μάλλον θα μοιάζει περισσότερο με χαμένο θησαυρό παρά με εύρημα.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy