Home » Shin Meegami Tensei V Review: Τι να προσέξετε!

Shin Meegami Tensei V Review: Τι να προσέξετε!

by Κωνσταντίνος
0 comment

Μετά από 8 σχεδόν χρόνια από την τελευταία εκδοχή παιχνιδιού SMT, έχουμε επιτέλους στα χέρια μας την πέμπτη γενιά. Και καθήκον μου, σαν fan και ακόλουθος της σειράς να παραδώσω σε εσάς το Spoiler-free review καθώς και tips για νέους και προειδοποιήσεις για τους παλιούς. Είται έρχεσαι στο SMTV από τα παιχνίδια persona ή από τους τίτλους του DS, θα βρείτε παρακάτω κάτι που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις εάν αξίζει για σένα.

Story

Το στόρυ του SMTV επίκεντρο έχει τον πρωταγωνιστή που παίζεις εσύ, ο οποίος ανακαλύπτει πως το Τόκυο που ζει την μαθητική του ζωή δεν είναι αυτό που δείχνει. Με τον σύνδεσμο λάθος μέρος και λάθος στιγμή, εμπλεκομαστε στα απομεινάρια ενός αρχαίου πολέμου. Τα γεγονότα που περιέχουν είναι κάτι που οι παλαιοί της σειράς θα αναγνωρίσουν συντόμως και τα γεγονότα που ακολουθούν είναι κάτι που οι νέοι δε θα έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν. Όντας το πρώτο SMT παιχνίδι που κυκλοφορεί σε mainstream κονσόλα από το 2003 η ιστορία παραμένει απλοϊκή στη δομή της και εστιάζει ωστόσο στη ροή παιχνιδιού για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Οι παράπλευροι χαρακτήρες δεν αφήνουν ίδιεταιρα εντύπωση, εκτός εάν είναι δαίμονες που έχουν δικές τους μικρές ιστορίες που επεμβαίνεις. Εκεί υπάρχει ξεκάθαρη γοητεία καθώς μαθαίνει κανείς τη φύση του κάθε δαίμονα πρώτου τον οδηγήσει στη μάχη, εάν ποτέ.

Combat

Το σύστημα μάχης παραμένει το press turn σύστημα που έχει γίνει πλέον συνονυμο με τα παιχνίδια SMT. Απλό στην ιδέα αλλά με άπειρες στρατηγικές , τεχνικές και συνδιασμούς. Δεν θα δώσω εδώ την εξήγηση του συστήματος αναλυτικά, αλλά το κλειδί είναι στο να χτυπάς τις αδυναμίες του αντιπάλου σου για να επεκτείνει τον γύρο σου και να καλύπτεις τις δικές σου αδυναμίες προκειμένου να να συντομεύσεις τον γύρο του αντιπάλου σου.

Πολύ σημαντικό να συνηθίσεις στην ιδέα της προετοιμασίας για τις πιο δυνατές μάχες, γιατί ακόμα και στο normal, οι αντίπαλοι σου δεν συγχωρούν και θα εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες σου όσο κι εσύ τις δικές τους. Σύλλεξε, Στρατολόγησε και Συνδιάσει δαίμονες για να έχεις τη σωστή ομάδα στη σωστή περίσταση. Ακούγεται χρονοβόρα διαδικασία, αλλά πίστεψέ με τίποτα θα θα σε κάνει να νιώσεις την ευχαρίστηση μιας καλοσχεδιασμένες μάχης που σε κρατάει υπό έλεγχο. Και τίποτα δε θα σε ενθουσιάσει σαν τις απρόσμενες ανατροπές που θα σε κάνουν να αυτοσχεδιάσεις στη στιγμή!

banner

Για τους έμπειρους που γνωρίζετε και θέλετε να ξέρετε τι είναι νέο, δεν έχουμε magatama equip, αλλά essence equip για να μάθουμε resistance & skills  στον πρωταγωνιστή. Έχουμε όμως νέο σύστημα με τις magasutsi  κινήσεις που μπορούν να ανατρέψουν μια φαινομενικά χαμενη μάχη. Επίσης δεν έχουμε πλέον random encounters και μπορείς να αποφύγεις ή να στοχεύσεις μάχες ανάλογα το σκοπό σου. Επίσης έχουν πλέον strength based magical attacks οπότε τα strength builds είναι καλά!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η απόδοση του παιχνιδιού είναι καλή στο switch αλλά όχι άψογη. Σπαστα και αραιά θα υπάρξουν frame drops και αργό rendering σε παρατηρησιμο επίπεδο. Ωστόσο δεν συμβαίνει σε βαθμό που θα απασχολεί κάποιον   Ίδιεταιρα, και τα μοντέλα είναι πανέμορφα, δημιουργικά στο σχεδιασμό τους και λεπτομερή. Τα cutscenesωστοσο δείχνουν θεαματικά και το voice acting εχει καλή σκηνοθεσία και απόδοση τόσο στην αρχική γλώσσα όσο και την αγγλικα μεταγλωτιση.

Το μουσικό κομμάτι είναι ως παράδοση, εξαιρετικό και αντάξιο κάθε παιχνιδιού της σειράς. Είναι σίγουρο πως θα θες να ακούς τη μουσική από το SMT ακόμα και όταν δε παίζεις.

Tips, tricks και τι να προσέξεις.

Δυσκολία. Όπως προανέφερα η μάχες βασίζονται στο press turn σύστημα με κλειδί να μην αφήνεις τον αντίπαλο να κινηθεί ελεύθερα στο γύρο του πάση θυσία. Πολύ σημαντικό να γίνει σκόπιμη κατάχρηση των buffs και debuffs  καθώς έχουν δύο επίπεδα αποδοτικότητας και μπορούν να κάνουν τις δύσκολες μάχες εύκολες και τις πολύ δύσκολες βατές.  

Κάνε save συχνά γιατί μια κακή πρόβλεψη ή ένα ρίσκο που δεν αποδίδει μπορεί να σε στείλει αρκετή ώρα πίσω.  

Διάρκεια. Με περίπου 60 ώρες παιχνιδιού για ένα ολοκληρωμένο playthroughκαι με 4 endings δυνατά ανάλογα τις επιλογές σου υπάρχει σίγουρα υλικό για την αξία του.

Να αναφέρω εδώ στους παλιούς πως το alignment system έχει μια συνειδητή πτώση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα mainline παιχνίδια. Λόγω spoilers δε μπορώ να εμβαθύνω αλλά ας πούμε πως ένα ending μόνο έχει ιδιεταιρες παραμέτρους για να γίνει.

Οπωσδήποτε πειραματιστειτε με κινήσεις, items και buffs/debuffs εάν φτάσετε σε ένα δύσκολο σημείο. Η γνώση είναι δυναμη και τα αντικείμενα πάντα χρήσιμα οπότε μη τσιγκουνευτειτε !

Εξερευνήστε πολύ: το SMT V. Έχει πάρει ύφος open world που σημαίνει οι περιοχές έχουν μυστικά και collectibles που δεν είναι ποτέ άχρηστα καθώς η προετοιμασία που τα υπολογίζει ηειναι η μισή μάχη!

Συνοψίζοντας.

Έχω ξαναμιλήσει για τα SMT στο παρελθόν και το πώς είναι από τις καλύτερες σειρές jrpg με ένα combat system αυστηρό αλλά δίκαιο που δεν αφήνει περιθώριο για τύχη και ζαριές εάν παίζεις καλά. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως παρά τις ιδιαίτερες επιλογές, το Shin Meegami Tensei V είναι άξιο του ονόματος της σειράς του. Σίγουρα μεγάλη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα από το SMT 4 και το 4 apocalypse.

Κρατώντας όλα τα καλά κομμάτια της σειράς SMT που έχουμε μάθει με τα χρόνια θεωρώ πως βλέπουμε ένα Game of The Year, στη κατηγορία του τουλάχιστον! Οπότε είτε είσαι νέος στη σειρά η βετεράνος, μπορώ να σου δώσω το πράσινο φως για να προσθέσεις στη Switch συλλογή σου αυτό το παιχνίδι και να νιώσεις την θεϊκή δύναμη που θα σου επιτρέψει να ανταγωνιστείς δαίμονες και θεούς. Θα σε περιμένουμε στην κορυφή του κόσμου και μέχρι τότε, καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy