Home » Yakuza games και γιατί να τα δοκιμάσεις

Yakuza games και γιατί να τα δοκιμάσεις

by Κωνσταντίνος
0 comment

Για όλους εσάς που απογοητεύτηκα τε από το Shenmue 3 και όλους τους υπόλοιπους που συνειδητοποιήσαμε πως η σειρά δεν ήταν από την αρχή ιδιαίτερα καλή, σας έχω μια σειρά που μπορεί και κάνει τα ίδια, αλλά πιο καλοφτιαγμένα, σταθερά, και το πιο σημαντικό, διασκεδαστικά. Μια σειρά που συνδυάζει μια καθημερινή ζωή με πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες, με μια ιστορία σοβαρή, με πολλές ανατροπές, εκπλήξεις και συναισθηματικά βάρη. Μια σειρά παιχνιδιών που έχει κρατήσει ή αυξήσει την ποιότητα των παιχνιδιών της για πάνω από 10 χρονικά και είναι προσβάσιμη σε όλους. Μιλάω βέβαια για τη σειρά παιχνιδιών της Sega,  Yakuza.

Τα παιχνίδια της σειράς είναι σχεδόν ίδια σε κάθε νέο τίτλο, πράγμα που κάνει εύκολη τη δική μου δουλειά, δηλαδή να σας δώσω μια ιδέα για το τι στυλ έχουν τα Yakuza παιχνίδια και είναι και ο λόγος που μπορώ να σας περιγράψω ένα παιχνίδι, και θα είναι σαν να έχω περιγράψει και τα υπόλοιπα. Με μερικές διαφορές που εάν είναι αξιοσημείωτες θα αναφερθούν, τα δεδομένα που θα αναφέρω ισχύουν για όλα τα παιχνίδια της σειράς με εξαίρεση το πιο πρόσφατο Yakuza: Like a Dragon για το οποίο θα μιλήσουμε άλλη φορά.

Στα βασικά

 Στα Yakuza παιχνίδια χειρίζεσαι τον πρωταγωνιστή ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο Kazuma Kiryu σε διάφορα στάδια της ζωής και πολύπλευρης καριέρας του. Πρόκειται για ένα πρωταγωνιστή που θα σε κάνει να νιώσεις ελάχιστος μόνο με το πηγούνι και τις φαβοριτες του. Πόσο μάλλον με τον στοϊκό αλλά ευθη και αξιόλογο χαρακτήρα του. Εμάς άνδρας ικανός για όλα και όταν δεν είναι ικανός, θα γινει μαζί με τον παίχτη. Σε κάποια παιχνίδια της σειράς βέβαια μοιράζεται η παραδίδει εντελώς τη σκηνή σε άλλους χαρακτήρες που έχουν διαφορετικές προσωπικότητες όσο έχουν και διαφορετικές ιστορίες. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους και μορφές όπως ο Haruka Sawamura,  και ο προβλέψιμα απροβλεπτος Goro Majima έχουν ιστορίες και τρόπους έκφρασης που συγκινούν και ενθουσιάζουν εξίσου.

Η βασική ιστορία είναι σχετικά απλή αλλά με πολλές περίπλοκες οπτικές γωνίες. Επίσης είναι σχετικά αυθύπαρκτες σε κάθε παιχνίδι, και λέω σχετικά γιατί καθώς κάθε ιστορία ξεκινάει και τελειώνει μέσα στο παιχνίδι, οι περισσότεροι χαρακτήρες και γεγονότα που γίνονται στους προηγούμενους τίτλους δίνουν καλύτερη εικόνα και βοηθάνε στην κατανόηση της παρούσας πλοκής, χωρίς να είναι ωστόσο απαραίτητα.  Συνιστώ να παίξετε τα παιχνίδια στη σειρά που κυκλοφόρησαν, με εξαίρεση το Yakuza 0 που μπορεί να παιχτεί οποτεδήποτε καθώς είναι prequel της σειριάς.

banner

Τα παράπλευρα

Τα παιχνίδια Yakuza δεν είναι μόνο γνωστά για τις σοβαρές και γειωμένες ιστορίες που διηγούνται όσο και για όλα τα περιφερειακάmini games, side quests και diversions που παρέχονται από την πόλη της Kamurocho όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Η πόλη είναι τόσο ζωντανή τη μέρα όσο και τη νύχτα με κάθε παιχνίδι να φέρνει νέες επιλογές και μικρές ιστορίες που μπορεί ο παίκτης να συμμετάσχει. Μιλάμε για αμέτρητες επιλογές από παιχνίδια με χαρτιά μέχρι shogi, και από ψάρεμα μέχρι καραοκε. Οι επιλογές είναι τόσες πολλές που θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα άρθρο μόνο για αυτές και πάλι δε θα τις αναφέραμε όλες. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχουν ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά side stories  συνδεδεμένα με τα εν λόγω παιχνίδια. Ένα από τα αγαπημένα μου, είναι ένα από τα πιο πρόσφατα αλλά και συχνά, που είναι το hostess club manager simulator που υπάρχει στο yakuza 0 και στο yakuza kiwami 2.  Καθώς φτιάχτηκε με πολλή λεπτομέρεια, δικό του στόρι και μηχανικές, στο σημείο που θα μπορούσε να είναι ένα δικό του παιχνίδι.

Αυτή είναι η περίπτωση με σχεδόν όλα τα mini games. Βέβαια όλα τα εν λόγω παιχνίδια μέσα στα παιχνίδια παρέχουν αμοιβές από απλές χρηματικές για τον Kiryu μέχρι και εργαλεία, όπλα και εξοπλισμό που κάνει την εμπειρία πολύ πιο διασκεδαστική και αποδοτική. Ωστόσο όπως προανέφερα, όλα αυτά είναι μόλις παράπλευρες δραστηριότητες και εντελώς προαιρετικές. Αλλά θεωρώ πως είναι σημαντικό να δοκιμάσει κανείς τα πάντα, για να νιώσει την πλήρη εμπειρία. Που ξεύρεις, θα υπάρχει σίγουρα κάποια δραστηριότητα που θα σε κάνει να ξεχαστείς από τη βασική πλοκή για κάποια ώρα. Λέμε για το πώς το Witcher 3 έβαλε ένα παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι που σε κάνει να σπαταλάς χρόνο όσο σπαταλάς χρόνο, αλλά τα Yakuza games κάνουν το ίδιο πολύ καλύτερα κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Combat

Αλλά για όταν επιστρέψεις στη βασική δράση, και όσο είσαι στον βασικό κόσμο έξω, συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με ληστές, τραμπούκους και yakuza μέλη. Τέτοια άτομα δε θα σε ανταγωνιστούν στα pocket circuit η βελάκια για να σε απειλήσουν, και παρά την ψύχραιμη στάση του ο Kiryu δε φοβάται να επιβληθεί με τις γροθιές του παρά με τα λόγια του. Το στυλ μάχης στα yakuza παιχνίδια, θυμίζει κλασσικό arcade beat ‘em up με διάφορα combo moves και γενικά, μένει σταθερό σε όλα τα παιχνίδια καθώς ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Είναι ικανοποιητικό και έχει το ενδιαφέρον εφέ του να χρησιμοποιήσετε ότι υπάρχει γύρω σας για όπλο.

Από το όπλο που έριξε ο αντίπαλος σας, μέχρι τη ταμπέλα του διπλανού καταστήματος. Όσο αποκτάει ο παίχτης εμπειρία ή χρήματα υπάρχουν αναβαθμίσεις και νέες κινήσεις, που μπορείς να ξεκλειδώσεις. Πολλά και ποικίλα είναι τα finishers, δηλαδή θεαματικές κινήσεις που θυμίζουνpro wrestling στο στυλ και κάνουν μέγιστη ζημιά στον άτυχο που βρίσκεται στη μεριά του παραλήπτη. Ακούγεται περίπλοκο, αλλά υπάρχουν αναλυτικά tutorial και ακόμη και side quests που σε μαθαίνουν και σε διδάσκουν τις κινήσεις. Και υπάρχει βέβαια και fight pit για να τις εξασκήσεις και μόνος σου ενάντια σε διάφορα είδη εχθρών. Ωστόσο η συμβουλή μου είναι να χρησιμοποιήσετε ότι έχετε γύρω σας γιατί είναι ο πιο διασκεδαστικός και ικανοποιητικός τρόπος.

Από πού να το πιάσω;

Γενικά μετά τις πρόσφατες επανακυκλοφορήσει και remakes της σειράς, υπάρχουν δύο επιλογές που προτείνω. Yakuza 0 και Yakuza Kiwami. Το YK είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο remake του πρώτου παιχνιδιού και το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Το Yakuza 0 είναι ένα εξίσου καλοφτιαγμένα πιο πρόσφατο prequel που δίνει backstories σε πολλούς χαρακτήρες της σειράς, και είναι από τους δύο τρόπους, η δική μου πρόταση. Αυτό γιατί έχει όλα τα συστήματα που θα χρειαστείς για να είσαι συνηθισμένος στη σειρά παιχνιδιών που ακολουθεί. Επίσης έχει ίσως το αγαπημένο μου στόρι στη σειρά. Θα πρέπει ωστόσο εδώ να αναφέρω πως δε συνιστώ να παίξει κανείς όλα τα παιχνίδια με τη σειρά σε σύντομο διάστημα και καλό να παίξεις κάτι άλλο ενδιάμεσα, αλλιώς θα αρχίσεις να νιώθεις την επανάληψη που υπάρχει από το ένα παιχνίδι στο άλλο, καθώς πολλές παράπλευρες ασχολίες παραμένουν. Και επειδή κάθε παιχνίδι λαμβάνει χώρα μήνες η και χρόνια από το προηγούμενο, η αίσθηση του να επιστρέφεις στην Kamurocho και στις προσωπικότητες που κατοικούν εκεί, είναι καλύτερο να υπάρχει στους παίχτες όσο και στους χαρακτήρες.

Συνοψίζοντας

Για τους λόγους που ανέφερα, αυτή η σειρά έχει γίνει τόσο επιτυχημένη στην Ανατολή και σιγά αλλά σταθερά, αποκτάει νέους φαν στη δύση.  Με ένα σοβαρό αλλά ενθουσιώδες στόρι κρατάει τους φίλους της ίντριγκας και δίνει μια γερή δόση αντίθεσης με όλες τις παράπλευρές ασχολίες και ιστορίες που κάνουν τον φαινομενικά μικρό χάρτη της Kamurocho να  πιο ζωντανός και ενδιαφέρον από τα περισσότεραopen world games εκεί έξω. Και πάνω απ’ όλα  χαρακτήρες που κρατάνε το ενδιαφέρον τους και τη προσωπικότητα τους  σταθερή που κάνει ακόμα πιο διασκεδαστικές τις καταστάσεις που εμπλέκονται. Τώρα που γνωρίζεις ότι χρειάζεται και ξέρεις εάν αυτή η σειρά απευθείας σε σένα, δεν έχεις λόγο να μην τα δοκιμάσεις και να τα ξεκινήσεις. Καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy