Home » Remasters & Remakes. Πότε δουλεύει και πότε όχι.

Remasters & Remakes. Πότε δουλεύει και πότε όχι.

by Κωνσταντίνος
0 comment

Όταν έχεις τα δικαιώματα κυκλοφόρησης μιας παλιάς, γνωστής, (η όχι και τόσο) σειράς παιχνιδιών, αλλά δεν έχεις τι να κάνεις με αυτή, τι μπορείς να κάνεις παρά να επανακυκλοφορήσεις τη σειρά για τη νέα γενιά! Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Remaster ή remake; Τι ομοιότητες και τι διαφορές έχουν ; Ποια ονόματα έχουμε δει να αξίζουν και ποια ονόματα αναμένουμε με αγωνία ;

Ομοιότητες

Τα HD remasters και τα Remakes έχουν τον ίδιο σκοπό. Να φέρουν παλαιούς τίτλους στις νέες γενιές τεχνολογίας και να φέρουν νέους παίχτες να γνωρίσουν την εν λόγω σειρά, ενώ κάνουν παλαιούς φίλους της σειράς να επιστρέφουν για να ξαναζήσουν την εμπειρία. Εκσυγχρονισμος είναι η λέξη κλειδί και υποσχόμενα είναι σχεδόν παντα τα εξής στοιχεία: Συμβατότητα με νέα μέσα τεχνολογίας, δηλαδή νέες κονσόλες, μόνιτορ υψηλής ανάλυσης, αναβαθμισμένα λογισμικά και συμβατά controls. Αναβαθμισμένα γραφικά, textures, μοντέλα χαρακτήρων και δυνατότητα περισσότερων fps. Προσβασιμότητα στο πλήρες περιεχόμενο του αρχικού παιχνιδιού όπως expansions, DLC κλπ.

Και οι δύο μέθοδοι φέρουν τα χαρακτηριστικά αυτά, με εξαιρέσεις που θα αναφέρουμε παρακάτω. Ωστόσο είναι σημαντικό να ξέρουμε σαν παίχτες και αγοραστές τις διαφορές που υπάρχουν, προκειμένου να γνωρίζουμε τι προσδοκίες να έχουμε πριν αποφασίσουμε τι θα πάρουμε.

Διάφορες

Είναι πολλές, και είναι αυτό που ξεχωρίζει το ένα από το άλλο. Εδώ είναι που η μέθοδοι επανέκδοσης ενός παλιού τίτλου διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα.

Remasters

Τα HD Remasters είναι παιχνίδια που χτίστηκαν πάνω από τα αρχικά τους. Ουσιαστικά με ένα νέο hd texture pack που θα μπορούσε κάποιος να modαρει εάν γνωρίζει. Δεν βελτιώνουν την εμπειρία του παιχνιδιού καθώς σπάνια προσθέτουν νέα πράγματα και πολλές φορές δεν φτιάχνουν καν τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν στα αρχικά παιχνίδια. Ένα παράδειγμα είναι το Dark Souls HD Remaster, που ενώ έβαλε νέα textures, μοντέλα και φωτισμούς, δεν διώρθωσε bugs, glitches η ακόμα και το PC port. Αντίθετα, παρουσιάστηκαν νέα και πολλές, λογικές και γνωστές, αλλαγές και διορθώσεις που είχαν προταθεί από τους παίχτες απλά αγνοήθηκαν.

Από την άλλη, βεβαια, υπάρχουν παραδείγματα για το αντίθετο, όπως η σειρά Halo, που έχει λάβει με τα remaster της επαίνους, καθώς βελτίωσαν προβλήματα του αρχικού και έκαναν από την αρχή βασικές διορθώσεις σε single player, αλλά και multiplayer, με καλύτερο matchmaking και modes που δεν ήταν στο αρχικό παιχνίδι αλλά στα επόμενα.

Στη συνέχεια, βέβαια, έχεις και την Activision που κάνει Remaster το CoD και πουλάει ξεχωριστά single player, multiplayer αλλά και τα multiplayer map packs που υπήρχαν στο αρχικό παιχνίδι χωρίς καμία βελτίωση στα game modes.
Συνοψίζοντας, HD Remaster είναι όταν δουλεύεις πάνω στο προϋπάρχον παιχνιδι προκειμένου να γίνει γρήγορη δουλειά και κυκλοφόρηση.

Remakes

Όταν μιλάμε για Remakes μιλάμε για δουλειά από το 0 χρησιμοποιώντας το αρχικό παιχνίδι ως σκελετό καθοδήγησης, νέο engine σημαίνει νέα αίσθηση και πραγματικός εκσυγχρονισμός. Πολλές φορές υπάρχουν, μάλιστα, και νέα πράγματα, κρυφά ή φανερά, που τονίζουν αλλαγές και λεπτομέρειες που θα εκτιμήσουν αυτοί που επιστρέφουν.

Όπως και στα Remasters, υπάρχουν παραδείγματα από διάφορες ποικιλίες. Υπάρχουν Remakes όπως τα Spyro Trilogy, Crash Bandicoot και Demon’s Souls που θα είναι σχεδόν 1 προς 1 τα αρχικά τους αλλά θα δείχνουν και θα φέρονται σαν να είναι παιχνίδια σύγχρονα. Παιχνίδια που εάν δεν το ήξερες πως είναι remakes θα έλεγες είναι ολοκαίνουργια και της γενιας κυκλοφορησης. Ωστόσο αυτά τα remakes σπάνια προσφέρουν νέα πράγματα από τα αρχικά τους στο κομμάτι περιεχομένου. Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει αυτούς που ήταν μεγάλοι φαν του αρχικού από το να επιστρέψουν. Βέβαια οι περισσότεροι φαν του αρχικού εάν δουν ότι ένα αγαπητό παιχνίδι επανακυκλοφόρησε ομορφότερο και καθαρότερο, μάλλον θα το δοκιμάσουν ούτως ή άλλως.

Μετά έχουμε τα Remakes που πάνω από την επανακυκλοφόρηση του αρχικού με τα προαναφερθέντα κάνουν το έξτρα βήμα και προσθέτουν ή αλλάζουν πράγματα από το αρχικό με σκοπό να φέρουν πίσω στα σίγουρα αυτούς που αρέσκονταν το original με παραδείγματα οπως το Final Fantasy 7 Remake, Shadow of the Colossus και Crash Team Racing Nitro fueled. Περιπτώσεις όπου τα παιχνίδια έχουν τα πάντα που είχαν τα αρχικά και παραπάνω ακόμα. Κρατανε ωστόσο το πνεύμα του αρχικού και τονίζουν τα χαρακτηριστικά που έκανα το original τόσο αγαπητό.

Και μερικές προτάσεις…

Γιατί δε θα σας άφηνα πάνω στο θέμα αυτό χωρις μερικές προτάσεις με Remasters /Remakes που αξίζει να τσεκαρετε για τώρα ή το προσεχές μέλλον.

  1. Lego Star wars Remake: Δείχνει να είναι όλα τα ωραία των lego παιχνιδιών (μείνετε συντονισμένοι για σχετικό άρθρο) και καλύπτει τις καλύτερες star wars ταινίες!
  2. Halo the master chief collection: Δεν μπορείς να πας στραβά με αυτό. Όλα τα παιχνίδια της σειράς halo ενσωματωμένα στο PC λες και φτιάχτηκαν εκεί, όλα με τα δικά τους multiplayer modes και όλα με πολύ ανανεωμένα γραφικά και τρέχουν άψογα στα υψηλης παραγωγής PC.
  3. Demon’s Souls: Όπως αναφέραμε παραπάνω, το remake αυτό είναι εμπλουτισμένο με νέα γραφικά, μουσική, animations και UI αλλά κρατάει όλα τα μυστικά του αρχικού και ίσως κάτι παραπάνω…
  4. Spyro Re ignited Trilogy/ Crash Bandicoot N’sane Trilogy: Κλασσικά παιχνίδια του PS1 που επανέρχονται με ολοκαίνουργια ζωντάνια οπτικά και ακουστικά αλλά ακόμα και στα controls. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις την εμπειρία Spyro και Crash.
  5. Duck tales: Όλη η ομορφιά και γοητεία ενός κλασσικού platformer βελτιωμένη από κάθε πλευρά.
  6. SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated: κλασσικό platforming βασισμένο στη γνωστή σειρά που καλυτερεύει ότι ήταν καλό στο αρχικό!

Και τώρα φίλε αναγνώστη και παίχτη, ξέρεις τι παίρνεις όταν βλέπεις remaster και remake για όταν θες να ξαναζήσεις παλιές εμπειρίες στα μέσα που διαθέτεις! Καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy