Home » Trading Card Video Games. Τι αξίζει, τι να δοκιμάσεις, και τι να ξαναπιάσεις.

Trading Card Video Games. Τι αξίζει, τι να δοκιμάσεις, και τι να ξαναπιάσεις.

by Κωνσταντίνος
0 comment

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα αρχαιότερα είδη παιχνιδιών ήταν με κάρτες και τράπουλες. Πόκερ, παπάς, blackjack, πασιέτζες.

Εδώ δε θα μιλήσουμε για αυτά, θα μιλήσουμε για τα παιχνίδια που παίζουν με ψηφιακές κάρτες και αυτά που βασίζονται σε TCGs (trading card games). Θα μιλήσουμε πρώτα για κάποια original card games που δεν υπάρχουν σε πραγματική υλική μορφή και μετά θα δούμε και αυτά που είναι βασισμένα σε TCGs από τον υλικό κόσμο.

Gwent, the Witcher card game.

Έχοντας την πηγή του στο With her 3 Wild Hunt, το Gwent, υπάρχει σε online έκδοση και μάλιστα free to play. Μη γελιέστε ωστόσο, η έκδοση αυτή επεκτείνει την έκδοση του w3 με νέες κάρτες, ικανότητες και στρατηγικές.
Πως παίζεται; Το Gwent βασίζεται επάνω σε στρατηγική μιας μάχης στρατών. Κάθε παίχτης έχει αριθμό ταγμάτων, ηρώων και συνθηκών και σκοπός του είναι να έχει περισσότερα στρατεύματα από τον αντίπαλο και σε καλύτερη κατάσταση στο τέλος του γύρου. Μπορεί να προσθέτει στρατεύματα στο πεδίο όσο θέλει κάθε φορά, αλλά πρέπει να προσέχεις, καθώς νικάει το παιχνίδι οποίος νικήσει 2/3 γύρους και αν δεν έχεις αρκετά στρατεύματα στο τέλος του γύρου σου, θα είσαι εκτεθειμένος στον επόμενο γύρο. Μπορείς να αναγκάσεις τον αντίπαλο σου όμως να κάνει το ίδιο.

Πάνω σε αυτό το κονσεπτ κινούνται οι στρατηγικές σου. Σαμποτάρεις τα στρατεύματα του αντιπάλου σου, δώσε του έναν κατάσκοπο σου για να πάρεις παραπάνω κάρτες στο χέρι σου, ή απλά φτιάξε τη τράπουλα σου με τα δυνατότερα στρατεύματα και κάρτες που θα τα προστατεύσουν. Όλες αυτές και συνδυαστικά είναι μόνο μερικές από τις τακτικές που μπορείς να παίξεις. Πολύ καλό για νέους παίχτες και αξίζει να το δοκιμάσετε, ειδικά εάν σας άρεσε να περνάτε ώρες στο Gwent όσο παίζατε Witcher 3.

banner

Slay the Spire

Ένα παιχνίδι που νιώθει τόσο card game/deck builder όσο rogue like rpg, είναι το “Slay the Spire”.
Πρόκειται για ένα rogue like παιχνίδι, δηλ. επαναλαμβανόμενο αλλά με διαφορες σε κάθε τρέξιμο, όπου διαλέγεις έναν από τους 3 χαρακτήρες και τις βασικές τους τράπουλες και ξεκινάς με σκοπό να φτάσεις την άκρη του κόσμου και να εξολοθρεύσεις τη μεγάλη μυστηριώδη οντότητα του Spire.

Πως θα το κάνεις αυτό; Με κάρτες. Κάθε γύρο στη μάχη έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να παίξεις τις κάρτες σου, επιθετικές ή αμυντικές. Μόλις λήξεις τον γύρω σου ο αντίπαλος κάνει την κίνηση του, την οποία έχει προμελετήσει ανεξάρτητα από τις δικές σου. Εάν σκοπεύει να επιλέξει, μπορείς να προσπαθήσεις να τον αποτρέψεις ή να ετοιμάσεις μια γερή άμυνα, καθώς η ζωή σου δεν γεμίζει μετά από κάθε μάχη. Για κάθε μάχη που κερδίζεις, θα μπορείς να αποκτήσεις μια νέα κάρτα για να προσθέσεις στη τράπουλα σου για μελλοντική χρήση.

Στο χάρτη θα διαλέξεις την πορεία που θα πάρεις και θα έχεις την επιλογή για το αν θες να ακολουθήσεις την πορεία με τις πολλές μάχες η την πορεία με τα απρόσμενα συμβάντα. Αυτά είναι τα “?” που θα δεις στον χάρτη. Μπορεί να συναντήσεις νεράιδες που θα σου ζητήσουν μια κάρτα από την τράπουλα σαν θυσία, μπορεί να βρεις ένα χρυσό είδωλο που θα ανεβάσει τα έσοδα σου, μπορεί να βρεις έναν έμπορο που πουλάει κάρτες και αλλά χρήσιμα αντικείμενα. Κάνε την πορεία σου χτίσε τη πιο γερή τράπουλα που μπορείς και δες πόσο μακριά θα σε πάει!

Hearthstone

Αν δεν το ξέρεις, το έχεις ακουστά. Βασισμένο στον κόσμο του World of Warcraft της blizzard, και με χαρακτήρες, πλάσματα και ξόρκια από αυτόν τον κόσμο, είναι ίσως το πιο γνωστό card game που δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Δωρεάν σε PC και mobile, είναι ίσως το πιο προσβάσιμο σε νέους παίχτες. Οι κανόνες και στρατηγικές θυμίζουν Magic the Gathering με ένα Mana system που περιορίζει τις κινήσεις των παιχτών και τους κάνει να σκεφτούν καλά τις κινήσεις και τα minions που θα φέρεις στο πεδίο. Είναι αρκετά πιο απλοϊκό από το magic, αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετά δικά του στοιχεία και τεχνικές που το διαφοροποιεί. Ωστόσο να αναφερθεί ότι αργότερα στο παιχνίδι είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να κρατήσει ανταγωνισμό με άλλους παίχτες χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει για νέα card packs, τυπικό ενός “free to play” παιχνιδιού. Εάν δεν έχεις παίξει magic the gathering και θέλεις κάτι πιο χαλαρό και on the go, δε μπορείς να πας λάθος με το hearthstone.

Εάν ωστόσο είσαι σε διάθεση για κάτι λίγο πιο περίπλοκο και βαθύτερο, συνέχισε παρακάτω που θα μιλήσουμε για πραγματικά TCG και τις εκπροσωπήσεις τους στα videogames.

Από TCG σε TCVG

Πολλά trading card games έχουν μετατραπεί σε trading card Video games ανά τα έτη, αλλά εδώ δεν θα κάνουμε τόσο ιστορική αναφορά, όσο θα μπούμε να δούμε ποια αξίζουν το χρόνο και τα χρήματα μας σήμερα. Μιλάμε για τα παιχνίδια φτιαγμένα από trading card games, που εκπροσωπούν και σε μεταφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα στον κόσμο και στη λογική των αυθεντικών τους TCGs.

Magic the Gathering Arena

Οι Wizards of the Coast, δημιουργοί και κάτοχοι του Magic the Gathering, έβγαλαν το 2018 το εν λόγω παιχνίδι σε όλα τα λογισμικά υπολογιστών, και τακτικά το ανανεώνουν με τα νέα formats και νέες κάρτες. Αυτό δίνει το MtGA τη διαχρονικότητα που χρειάζεται και η ομάδα των σχεδιαστών, κάνουν με τη σειρά τη δουλειά τους στο να κάνουν το παιχνίδι αισθητικά ικανοποιητικό με animations, μουσική και εφέ που δίνουν τη κοντινότερη αίσθηση τραπεζιού και μαγικών καρτών που έχουμε δει έως τώρα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, βέβαια, όπως και με το hearthstoneπως, το πιο προχωρημένο παιχνίδι έχει υψηλές απαιτήσεις που μπορεί να απωθήσουν νέους παίχτες του Magic. Ωστόσο αξίζει να το τσεκάρεις εάν ενδιαφέρεσαι να μπεις στον χώρο. Οι στρατηγικές , οι ικανότητες σου για deck building και η τύχη σου θα εξεταστούν στην αρένα!

Yu-Gi-Oh!

Όλοι ξέρετε τη σειρά αυτή. Όλοι ξέρετε τους χαρακτήρες και όλοι ξέρετε την ισχύ του Άσπρου Δράκου με τα μπλε μάτια. Δεν είναι κρυφό πως πρόκειται για το πιο διαδεδομένο TCG και δεν είναι λίγες οι εκπροσωπήσεις σε παιχνίδια ανά τα έτη. Από το GameBoy Advance, στο DS, κονσόλες, PC και πλέον ακόμα και mobile. Ωστόσο, όπως υποσχέθηκα, δε θα κάνω την ιστορική αναφορά, αλλά θα μπω στο τι αξίζει εκεί έξω.

Legacy of the Duelist Link Evolution

Sequel στο πρώτο legacy of the Duelist και διαθέσιμο σε κονσόλες και steam, ίσως η πιο ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνιδιού μέχρι σήμερα. Θα ανέφερα το YGO pro, αλλά στο είναι πιο πολύ simulation παρά παιχνίδι. Το Link Evolution είναι συγχρονισμένο με τους κανόνες του Master Rule 5 και μην ανησυχείς, περιέχει αναλυτικά και πρακτικά tutorials για τα νέα είδη καρτών και τεχνικών που έχουν προκύψει και ισχύουν. Εάν έχεις να παίξεις το παιχνίδι από το σχολείο, το Link Evolution θα σε βοηθήσει να εκσυγχρονιστεις σε ελάχιστο χρόνο! Με ένα story mode που τρέχει όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις από τις σειρές, (Yu-Gi-Oh!, Yu-Gi-Oh GX, Yu-Gi-Oh 5Ds, Yu-Gi-Oh Zexal και Yu-Gi-Oh Vrains) Duelist challenges για να δοκιμάσεις τη δική σου τράπουλα ενάντια σε πολλά archetypes και με πάνω από 10.000 κάρτες για να φτιάξεις τη δική σου στρατηγική. Να αναφερθεί ότι στα online matches εφαρμόζεται το banlist του Δεκεμβρίου του 2019.

Ωστόσο σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια που αναφέραμε εδώ όλες οι κάρτες είναι διαθέσιμες στους παίχτες παίζοντας το παιχνίδι και ανοίγοντας booster packs που αποκτάς με currency του παιχνιδιού. Καμία αγορά, πέρα από την αρχική αγορά του παιχνιδιού βέβαια. Αισθητικά μπορεί να μην είναι εντυπωσιακό όπως τα Magic και hearthstone αλλά έχει ένα από τα πιο “πιστα” στη σειρά, εφέ. Τα μεγάλα εικονικά τέρατα έχουν τα δικά τους summoning animations για να σε κάνουν να νιώσεις το βάρος της κατάστασης (με εξαίρεση τα Bros ,γιατί ποιος νίκησε με Neos;). Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι δυστυχώς το ποσό δύσκολα ανανεώνεται με τις νέες κάρτες και τα νέα formats. Σίγουρα παρέχει την αγνή εμπειρία του παιχνιδιού, αλλά δε θα σε προετοιμάσει εντελώς για το real life TCG.

Yu-Gi-Oh! Duel Links

Θα μπορούσε να πει κανείς πως κλέβω βάζοντας δεύτερο παιχνίδι Yu-Gi-Oh στο άρθρο, θα δικαιολογήσω τον εαυτό μου με τη περιγραφή μου στο παιχνίδι. Το Duel Links είναι για το Yu-Gi-Oh ότι είναι το hearthstone για το Magic the Gathering. Μια απλοποιημένη έκδοση που έχει ωστόσο πολλά δικά της στοιχεία, δικούς της κανόνες και παραμέτρους που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Φέρε τη ζωή του αντιπάλου σου στο 0. Χρησιμοποιείς τα τέρατα, ξόρκια και παγίδες σου για αυτό το σκοπό. Ωστόσο σε αντίθεση με το TCG έχεις τρία πεδία για κάθε είδος κάρτας αντί για 5. Οι αρχικοί πόντοι ζωής είναι 4000, όπως στη σειρά, και όχι 8000 και η τράπουλα σου έχει μικρότερο όριο καρτών. Αυτό οδηγεί σε πιο γρήγορους αγώνες και χρησιμοποιώντας τις ειδικές ικανότητες του χαρακτήρα που έχεις διαλέξει μπορείς να αλλάξεις την ροή του παιχνιδιού εάν τα πράγματα γίνουν σκούρα.

Οι συγκρίσεις όμως, του hearthstone με το Duel Links δεν τελειώνουν εδώ. Το γεγονός πως και τα δυο παιχνίδια είναι για PC ή mobile συνεπάγεται στο ότι και τα δυο παιχνίδια έχουν τα mobile game εφέ που έχουμε δει. Μικρό συναλλαγές, πακέτα καρτών και ανάγκη αγορών για να μπει κάποιος στο meta και να ανέβει στα pvp ranks. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλό παιχνίδι για κάποιον που δεν έχει παίξει Yu-Gi-Oh εκτός προαυλίου αλλά αργά η γρήγορα θα μπει στο κανονικό TCG η το Link Evolution .

Τα παιχνίδια με κάρτες είναι από τα αρχαιότερα είδη παιχνιδιών. Η ιστορία τους είναι τόσο μεγάλη όσο και η ιστορία των παιχνιδιών σαν μέσο διασκέδασης. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ατελείωτα card Video games που υπάρχουν εκεί έξω. Για όσους θέλετε να μπείτε στο είδος, είναι ίσως μια καλή αφετηρία. Καλή τύχη και καλό παιχνίδι!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy