Home » Tips & Tricks για όσους μπαίνουν στη σειρά Soulsborne!

Tips & Tricks για όσους μπαίνουν στη σειρά Soulsborne!

by Κωνσταντίνος
0 comment

Με την ανακοίνωση της Sony πως ο προπάππος όλων των Souls παιχνιδιών, Demon’s Souls, έρχεται με ένα remake στο PS5, πολλοί μπορεί να θέλετε να δείτε και να ζήσετε την ξεχωριστή και επίπονη εμπειρία που σας τράβηξε το ενδιαφέρον. Παρακάτω θα τηρήσω το χρέος μου σαν Soulsborne φαν και θα εμπλακώ σε Jolly Cooperation με όλους εσάς με συμβουλές και “προειδοποιήσεις” για το τι σας περιμένει και πως να αντιδράσετε.

Από γενικές συμβουλές που ισχύουν σε όλη τη σειρά (Dark Souls, Dark Souls 2, Bloodborne, Dark Souls 3) και ύστερα θα δούμε πιο εστιασμένα tips για μηχανισμούς που δεν εξηγεί το παιχνίδι από μόνο του. Πάμε να δούμε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση!

Θα πεθάνεις, αλλά μη το αφήσεις να σε αποθαρρύνει!

Τα παιχνίδια της FromSoft έχουν γίνει περίφημα για τη δυσκολία τους. Αυτό σημαίνει πως θα πεθάνεις. Αλλά σε αντίθεση με παιχνίδια όπως τα Devil May Cry και Ninja Gaiden, ο θάνατος δε σημαίνει πως ξεκινάς πίσω από το τελευταίο save point, αλλά από το τελευταίο bonfire που ξεκουράστηκες. Ο κόσμος όμως συνεχίζει. Οπότε το ίδιο θα κάνεις κι εσύ! 9/10 πέθανες από κάτι που δεν πρόσεξες ή από κάποιο λάθος που κατάλαβες τι ήταν λίγο πριν. Δε θα πεθάνεις στην ίδια παγίδα τώρα, ξέρεις τι σε περιμένει μπροστά και τι να προσέχεις τώρα!

Προσοχή στο περιβάλλον σου!

Δεν μιλάμε για οικολογία εδω, όλα τα Soulsborne διαδραματίζονται σε κόσμο που ήδη καταστρέφεται. Μιλάμε για κρυφά σημεία που δε φαίνονται εάν δε πλησιάσεις. Παγίδες και μυστικά περάσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια έξυπνη παράκαμψη που θα κάνει την επόμενη φορά που θα πρέπει να περάσεις από τη περιοχή, πολύ πιο γρήγορη και άνετη. Αλλά προσοχή, γιατί όπως μπορεί να βρεις κάτι που θα σε βοηθήσει στην αποστολή σου, μπορεί να πέσεις πάνω σε κάτι πολύ πιο δυσάρεστο…

Μην επαναπαύεσαι εάν δε ξέρεις τι σε περιμένει.

Όπως είπε και ο Χαν Σόλο, “Don’t get cocky”. Επειδή κατάφερες να νικήσεις το φαινομενικά δύσκολο boss της περιοχής, ή επειδή την αδειάζεις από εχθρούς, να θυμάσαι πάντα πως τα Soulsborne θα τιμωρήσουν την απροσεξία σου με τρόπους που δεν περιμένεις! Εάν μια Boss μάχη σου φαίνεται πολύ εύκολη, μην επαναπαυτείς, πιθανό να υπάρχει phase 2 ή να χρησιμοποιήσει κάποια τεχνική που δεν σου έδειξε νωρίτερα. Πρόσεχε τις κινήσεις του αντιπάλου σου και κοίτα που πατάς.

Stamina, stamina, stamina.

Τα Soulsborne δεν σε αφήνουν να επιτίθεσαι αλύπητα και συνεχόμενα, ούτε να αποφύγεις ξανά και ξανά μονίμως. Το stamina bar να το προσέχεις πιο πολύ από το health bar. Εάν το ξοδέψεις όλο σε επιθέσεις, δεν θα έχεις για να αποφύγεις την αντεπίθεση και πίστεψέ με η αντεπίθεση πονάει! Μέτρα τα χτυπήματα σου και όσο δελεαστικό και αν φαίνεται, μην πας για το ένα έξτρα χτύπημα εάν δεν είσαι σίγουρος πως θα έχεις περιθώριο να είσαι ασφαλής αμέσως μετά. Αυτό είναι λάθος που κάνουν και οι πιο βετεράνοι της σειράς.

Χόρεψε στο ρυθμό.

Από τον πρώτο τέρας μέχρι και το τελευταίο Boss, όλοι οι εχθροί έχουν τον ρυθμό με τον οποίο κινούνται, επιτίθενται και αποφεύγουν. Είτε θες να κάνεις επίθεση, αποφυγή, block ή parry, θα πρέπει να το κάνεις στο ρυθμό του εχθρού, στo τυφλό σημείο, μετά από μια συγκεκριμένη επίθεση που θα αποφύγει. Μάθε ποιο σημείο του χτυπήματος χτυπάει που και πότε. Ο πιο σίγουρος τρόπος που θα το μάθεις αυτό, βέβαια, θα είναι από πολλούς θανάτους.

Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια.

Ότι και αν σου λένε πως δεν το κάνεις σωστά αν δε το κάνεις solo, δεν ισχύει. Οι περιοχές και τα bosses προσαρμόζονται όταν έχεις ενισχύσεις από άλλους παίχτες. Μη φοβηθείς να συμμετάσχεις σε jolly cooperation, ειδικά εάν έχεις φίλους που παίζουν το παιχνίδι μαζί σου. Προσοχή όμως, καθώς για κάθε σύμμαχο παίχτη που προσκαλεί, υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσει ένας παίχτης με πιο “εχθρικές” διαθέσεις.

Πάνω απ’όλα η διασκέδαση, και κάπως έτσι θα μπούμε σε λίγο πιο εστιασμένες συμβουλές και εξηγήσεις για κάποιους μηχανισμούς που δεν εξηγούν καθαρά τα παιχνίδια, αλλά είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς μέσα στη πορεία του.

Stats & Scaling

Τα Soulsborne παιχνίδια έχουν κάποια RPG στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι τα στατιστικά που ανεβάζεις πληρώνοντας ψυχές από τους εχθρούς που νικάς. Αυτό που δεν σου εξηγούν είναι πως τα όπλα που χρησιμοποιείς εξαρτώνται από τα stats αυτά περισσότερο από απλή προϋπόθεση στη χρήση τους. Τα scaling στοιχεία βρίσκονται στη περιγραφή κάθε όπλου και κατηγοριοποιούνται από το D μέχρι S για κάθε στατιστικό. Όσο υψηλότερη η κατηγορία για κάποιο στατιστικό τόσο περισσότερη ζημιά θα κάνει το όπλο.
Για παράδειγμα ένα Club με B στο Strength και C στο dexterity θα είναι πιο χρήσιμο σε παίχτη που έβαλε lv στο Strength. Τα sorceries κάνουν scaling με το intelligence, τα miracles με το faith και τα Pyromancies με το dexterity. Δώστε λίγη προσοχή στο τι στυλ σας βολεύει και βάλτε τα levels σας ανάλογα.

Status effects και τι να κάνετε για αυτά.

Όπως σε όλα τα rpg υπάρχουν είδη ζημίας που δεν είναι τόσο άμεσα όσο το χτύπημα. Poison, bleeding, frostbite, resistance, toxic, curse frenzy, για την περίπτωση του Bloodborne, έχουν όλα του τρόπους να τα αντιμετωπίσετε και τι εφέ θα έχουν πάνω σας. Κάθε εφέ χτίζει μια μπάρα η οποία εάν γεμίσει, θα ενεργοποιηθεί το status effect.

  • Poison: όπως φαντάζεσαι, αργή μείωση της ζωής σου μέχρι να περάσει η επίδραση. Υπάρχουν αντικείμενα που το γιατρεύουν σε κάθε παιχνίδι.
  • Plague/Toxic: βλ. Poison, αλλά με πιο ραγδαία επιδείνωση και με περισσότερη ζημιά.
  • Bleeding: αιχμηρά όπλα και κυρτές λεπίδες, κυρίως, γεμίζουν τη μπάρα. Μόλις γεμίσει, θα χάσεις ένα μεγάλο ποσοστό ζωής. Εάν η πηγή είναι από βδελες, άναψε ένα δαυλό! Η φωτιά τις διώχνει.
  • Frostbite: Από επιθέσεις πάγου. Κάνει το stamina σου να γεμίζει πολύ πιο αργά ο δαυλός βοηθάει, αλλά καλύτερα να το αποφύγεις από την αρχή
  • Curse: Μεγάλη προσοχή! Προκαλείται από ξόρκια και basilisks, και αν γεμίσει, πεθαίνεις και γίνεσαι cursed με αποτέλεσμα να μικρύνει η μπάρα ζωής σου. Μην απελπίζεται, υπάρχουν αντικείμενα που αφαιρούν το εφέ.
  • Frenzy: ΠΡΟΣΟΧΉ, ελαφρά spoilers για το Bloodborne. Εάν θες να νιώσεις την ανεπηρέαστη εμπειρία, πήγαινε στο επόμενο tip. Στα μέσα του παιχνιδιού θα δεις μια μπάρα να γεμίζει χωρίς να ξέρεις τι σε βαράει. Αυτό που γεμίζει είναι το frenzy ανεβαίνει όταν σε κοιτάει κάτι που δε θα θέλεις να σε κοιτάει, καλύψου! Φεύγει με την ώρα, αλλά εάν γεμίσει, δουλεύει σαν το bleeding, μόνο που κόβει το 90% της ζωής σου και όσο πιο πολύ insight έχεις, τόσο πιο γρήγορα θα ανεβαίνει. Βρες και εξολόθρευσε τη πηγή που στο προκαλεί, πριν σε εξολοθρεύσει αυτή!

Humanity, Effigy, Embers

Στα παιχνίδια Dark Souls, Dark Souls 2 και Dark Souls 3, υπάρχουν τα φαινομενικά περίπλοκα, αλλά πρακτικά απλά συστήματα, Humanity, effigy και Embers αντίστοιχα. Έχουν κάποιες λειτουργίες που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

  • Humanity: είναι αντικείμενο που βρίσκεις σε συγκεκριμένες περιοχές, το ρίχνουν συγκεκριμένοι εχθροί και το πουλάνε συγκεκριμένα άτομα. Στο παιχνίδι έχουμε δύο χρησιμότητες για αυτό το αντικείμενο. Η μία είναι πως επαναφέρει πλήρως τη ζωή σου και η άλλη είναι πως σου δίνει ένα “Soft” humanity που φαίνεται πάνω αριστερά με ενα νούμερο. Το soft humanity το χρησιμοποιείς για να κάνεις τον χαρακτήρα σου human και να μπορέσεις να φέρεις στον κόσμο σου άλλους παίχτες και NPCs που θα σε βοηθήσουν στο δρόμο σου. Επίσης, όταν είσαι σε human form, μπορείς να πας κι εσύ σε κόσμους άλλων για να τους βοηθήσεις. Μη ξεχνάς, όταν μπορείς να φέρεις φιλικούς παίχτες, προσελκύεις και εχθρικούς.
  • Effigy: σε αντίθεση με το humanity, το effigy στο dark souls 2, σε αποτρέπει από το να φέρεις άλλους στον κόσμο σου, και αποτρέπει τους εισβολείς από άλλους κόσμους. Επίσης αποτρέπει το hollowing. Τι είναι αυτό; Καλύτερα να ανακαλύψετε μόνοι σας.
  • Embers: σαν ον από στάχτες, οι σπίθες (embers) στο Dark Souls 3 βγάζουν όλη την ψυχική δύναμη του χαρακτήρα σου, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όπως το humanity, σου επιτρέπει να φέρεις από, και να επισκεφτείς άλλους κόσμους. Επίσης, μεγαλώνει το health bar σου στο πλήρες μέγεθος του, γεμίζοντας το ταυτόχρονα.

Και τα υπόλοιπα, καλύτερα να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Εάν βρήκατε αυτή τη λίστα χρήσιμη, μοιραστείτε τη με φίλους που θέλετε να φέρετε μαζί σας στο μακρύ και επίπονο ταξίδι στη σειρά Dark Souls.

Καλή διασκέδαση, καλή τύχη (θα σας χρειαστεί) και ας σας φωτίσει το δρόμο, ο ήλιος της Astora!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy