Home » Persona, και η σειρά που το γέννησε, Megami Tensei.

Persona, και η σειρά που το γέννησε, Megami Tensei.

by Κωνσταντίνος
0 comment


Megami Tensei

Για όσους δεν γνωρίζετε, το Persona 4 Golden ήρθε στο steam σε μια προσιτή τιμή, και είναι ευκαιρία για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ένα από τα καλύτερα JRPGs της προηγούμενης δεκαετίας, ή δεν είχαν τα μέσα για να παίξουν, να μπουν στην τηλεόραση τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν την σειρά Megami Tensei από την οποία βγήκαν τα παιχνίδια Persona.

Πρώτου όμως, μπούμε στα παιχνίδια καθ’αυτα, μια ελαφρά ιστορική αναφορά.

 

Digital Devil Story


Το βιβλίο “Digital Devil S (Megami Tensei)” κυκλοφόρησε το 1989 από τον συγγραφέα Aya Nishitani. Η ιστορία είναι για έναν μαθητή λυκείου που ανακαλύπτει τις δυνατότητες του παραφυσικού και τις χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές γνώσεις του, για να φέρει δικαιοσύνη στο σχολείο του. Το βιβλίο ενέπνευσε και το, πρακτικά, πρώτο παιχνίδι της σειράς με ομώνυμο τίτλο την επόμενη χρονιά. Το παιχνίδι έγινε γνωστό ως ένα από τα πρώτα jrpg που διαδραματίζεται στον πραγματικό κόσμο, και σε αφήνει να συλλέξεις τόσο μεγάλο αριθμό συμμάχων. Ω ναι, το Pokemon, δεν ήταν το πρώτο παιχνίδι που ξεκίνησε τη κατηγορία συλλογής τεράτων!

Το 1990, η Atlus έβγαλε το πρώτο sequel με περισσότερες ελευθερίες στο κονσεπτ αλλά και με περισσότερες προσθήκες όπως τα πολλαπλά τέλη με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
2 Χρονιά μετά, η Atlus κυκλοφόρησε την επανέκδοση με τίτλο Shin Megami Tensei για το SNES. Εκεί συστήθηκε ένα από τα πιο μεγάλα χαρακτηριστικά της σειράς, το σύστημα ηθικής ταυτότητας. Το Shin Megami Tensei καθέδρευσε τα στάνταρ της Atlus και ενέπνευσε πολλές άλλες σειρές μεταξύ των οποίων: 

  • 1994 Majin Tensei
  • 1995 Devil Summoner
  • 2004 Digital Devil Saga
  • 1993 Last Bible
  • 2003 Devil Children

Να αναφερθεί εδώ, πως κάθε spinoff είχε τις σειρές του και έχουν δημοσιευθεί σε κάθε είδους κονσόλα αλλά και σαν κάθε είδους παιχνίδι. Από RPG σε puzzle, σε action, ακόμα και σε rhythm game α λά DDR. Η βασική σειρά Shin Megami Tensei συνεχίστηκε κανονικά ως η κύρια σειρά παιχνιδιών.
Άλλα ένα spinoff είναι που ξεπέρασε όλα τα άλλα σε δημοσιότητα και έγινε πιο γνωστό ακόμα και από την κεντρική σειρά σε πολλές περιπτώσεις, το Persona.

Χαρακτηριστικά

Όλα τα Megami Tensei παιχνίδια κινούνται γύρω από το βασικό μοτίβο που είναι η συλλογή τεράτων, ενδυνάμωση και σχηματισμός ομάδας με διαφορά χαρακτηριστικά, δυνάμεις και αδυναμίες. Αλλά σε αντίθεση με σειρές όπως το Pokemon, που ενθαρρύνει τη δέσμευση και ενδυνάμωση των ίδιων τεράτων από την ώρα που τα συλλέγεις, τα Megami Tensei, απαιτούν το αντίθετο. Πρέπει να συλλέγεις και να ενώνεις δαίμονες συνεχώς για να επιβιώσεις. Αυτό κάνει το παιχνίδι πολύ πιο ποικίλο, αλλά του δίνει και Replayability. Και ας μη ξεχνάμε το σύστημα ηθικής ταυτότητας, που σε αντίθεση με τα RPG που γνωρίζουμε, δεν χωρίζει σε ασπρόμαυρο δηλαδή καλό η κακό, αλλά σε Νομοταγείς, χαοτικό η ουδέτερο. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει σωστό η λάθος, πέρα από αυτό που αποφασίζει ο παίχτης. Στη διάρκεια των παιχνιδιών οι επιλογές του παίχτη θα κρίνουν το ποια πορεία θα πάει η ιστορία και συνεπώς ποιο διαφορετικό τέλος θα δει.

Μέτα υπάρχει το σύστημα μάχης, και εδώ να τονίσουμε πως δεν είναι το σύστημα δύσκολο, αλλά οι μάχες. Σε αντίθεση με τα περισσότερα RPG, τα buffs, debuffs και οι 1-hit-KO κινήσεις, δεν είναι απλά χρήσιμες, αλλά απαραίτητες. Ο παίχτης πρέπει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου του αλλιώς δε θα έχει καν την ευκαιρία να το μετανιώσει. Θέλει υπομονή, και ενώ μπορεί να τσαντίσει, η νίκη που θα φέρει ο παίχτης θα είναι όλο και πιο γλυκιά.

Κάθε spinoff παίρνει τουλάχιστον ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά πέρα από τα δικά του.

Από που να ξεκινήσω;

Εάν όλα αυτά σου τράβηξαν το ενδιαφέρον, είμαι στη χαρούμενη θέση να σου ανακοινώσω πως δεν υπάρχει κακό σημείο να ξεκινήσεις. Εάν και πάλι νιώθεις πως θες κάποια οδηγία για να μη βγεις σε εντελώς άγνωστο έδαφος, έχω κάποιες προσωπικές προτάσεις για σένα.

Εάν είσαι φαν του Persona, ξεκίνα από το Shin Megami Tensei Lucifer’s Call. Είναι από τα πιο προσβάσιμα παιχνίδια της σειράς και θα σου φανεί αρκετά οικείο. Τρέχει στο ίδιο engine με τα persona 3 και 4 και είναι από τα πιο ισορροπημένα της σειράς από μεριά δυσκολίας. Εάν συνήθεισες το Lucifer’s call, θα είσαι έτοιμος για τα επόμενα. Αυτό που δεν έχει δυστυχώς είναι οι ηθικές ταυτότητες, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο.


Από την άλλη, εάν θες κάτι λίγο πιο παραδοσιακό SMT, προτείνω το Devil Survivor. Έχει όλα τα καλά κομμάτια της σειράς, από την πλοκή, στους χαρακτήρες στα mechanics στις μάχες, και πάνω απ’ολα, στους δαίμονες. Επίσης τυγχάνει ναι είναι και από τους φθηνότερους τίτλους για το DS η το 3DS.
Και τελικά, εάν θες τη πιο κοντινή εμπειρία σε παιχνίδι της βασικής σειράς, δεν πας πέρα από το Shin Megami Tensei Strange Journey. Έχει όλα τα αισθητικά χαρακτηριστικά της σειράς και το ηθικό σύστημα που σε προωθεί να χρησιμοποιήσεις δαίμονες με την ηθικότητα του χαρακτήρα σου.

Είτε λοιπόν είσαι φαν του Persona η εάν είσαι φαν των jRPG γενικότερα, πλέον δεν έχεις λόγο να μην μπεις στη σειρά και ποίος ξέρει, μπορεί να αποκτήσεις μια νέα όψη στις στρατηγικές που θα ακολουθείς και σε άλλα παιχνίδια.

 

Καλή διασκέδαση και καλή τύχη!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy